Mesaj de la Declic primit după condamnarea lui Dragnea și alegeri: Dragă Anca, a fost epic

Dragnea
Dragnea

Tudor Brădățan, director executiv Declic, a transmis un mesaj către românii abonați la mesajele comunității Declic după rezultatele din 26 mai 2019.

Mesajul a fost personalizat în funcție de numele destinatarului.

Iată mesajul transmis de Tudor Brădățan:

”Dragă Anca,

A fost epic. Fiecare telefon dat pentru mobilizarea cunoscuților, fiecare mesaj de chat transmis către prietenii de pe facebook, fiecare pancartă "Toți pentru Europa" fluturată în vânt a dus la rezultatul de azi. Unul de care suntem foarte mândri, căci România a reușit, așa cum am sperat și ne-am dorit, să trimită o majoritate pro-europeană în Parlamentul Uniunii Europene.

N-a fost deloc ușor să ajungem unde suntem azi și chiar și ieri încă am avut emoții. Am așteptat cu sufletul la gură rezultatele preliminarii. Analizele noastre dinaintea campaniei electorale ne-au făcut să țintim la o participare măcar de 36%. Dar realitatea este mult, mult mai dulce: am ieșit 49,02 % la vot, ceea ce e imens ținând cont că registrul electoral e în continuare neactualizat și umflat. Efortul nostru de ieșit la vot și mobilizare exemplară a cetățenilor, ne pune pe harta participării printre țările cu democrații consolidate.

În ciuda efortului nostru fără precedent, organizatorii acestui scrutin au de răspuns unor critici inevitabile. Au fost români care și-au dorit nespus de mult să voteze, au stat ore în șir la cozi de sute de metri, au fost umiliți, dar nu au reușit să pună nici o ștampilă pe nici un buletin de vot.

Abuzul împotriva diasporei nu poate fi întâmplător. După experiența cozilor nesfârșite din 2016, Guvernul ar fi trebuit să se pregătească temeinic. Dar n-a făcut-o. Doar 378.811 dintre cei plecați din țară au reușit să voteze, deși în registrul electoral sunt înscriși peste 700 de mii din afara țării. Diaspora a fost în mod intenționat împiedicată să voteze. Și o vor face din nou la următoarele alegeri, dacă nu îi forțăm pe guvernanți să joace corect.

Trebuie ca noi, cetățenii, să transmitem un mesaj clar celor ce vor să ne reprezinte: cu votul nostru nu se joacă nimeni. Este a doua oară când paginile ziarelor internaționale vorbesc de românii care nu au fost lăsați să voteze. Este acum momentul nostru să impunem pașii următori, votul prin corespondență și reformarea legilor electorale.

Următoarele alegeri vor fi prezidențialele. Dacă nu ne mobilizăm de pe acum, nu va fi nici o diferență la toamnă. Vom vedea iarăși relatări îngrozitoare despre cozile la ambasadele și consulatele României. Acum, cât subiectul este încă proaspăt, ar trebui să le cerem parlamentarilor să introducă votul prin corespondență în legea de organizare a alegerilor, pentru toate tipurile de scrutin, fie alegeri sau referendum.

Am pregătit o petiție ca un prim pas al acestei campanii, pe care vă invit să o semnați și să o distribuiți către cât mai mulți.

Vreau vot prin corespondenta

În acestă campanie, membrii Declic au dat tonul schimbării. Am sărit la telefoane și i-am convins pe cei din jur să voteze, ne-am adunat în Piața Victoriei acum o săptămână într-un număr deosebit de mare, am fost observatori independenți, am contribuit, fiecare cum a putut, la această mare reușită.

Așa că hai să mai facem un efort și să demonstrăm că ne ținem de planurile care contează, că gândim strategic și că suntem fermi. Hai să cerem introducerea votului prin corespondență acum ca să votăm liniștiți data viitoare.

Cu încredere și determinare,
Tudor Brădățan

Director executiv Declic

PS: În momentul în care trimit acest email, Liviu Dragnea tocmai a fost condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Urmează să fie încarcerat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel