Merkel atacă Anglia. Trump, de partea britanicilor în noul război economic mondial

Franța și Germania au încercat să izoleze Anglia, în diferite epoci istorice, încercând să o învingă prin blocada comercială. După Brexit, cele două puteri vor acționa pentru prima dată împreună, într-un război economic cu Marea Britanie. Pe acest front, Statele Unite par a înclina balanța de partea englezilor. 

Germania a deschis focul în războiul comercial cu Marea Britanie, solicitând Uniunii Europene încheierea a zeci de tratate internaționale care să izoleze Insula, până la producerea efectivă a Brexit. Potrivit presei britanice, solicitarea adresată de Berlin Bruxelles-ului este un semn al îngrijorărilor germane privind legăturile apropiate între premierul britanic și noul președinte american.

Tratate cu China, Japonia și Australia, încheiate cât mai rapid de UE

Poziția Berlinului, la care pare să achieseze și Franța, a venit în timpul unei întâlniri a miniștrilor de Finanțe din țările UE, la Bruxelles. Un document pus în circulație de oficialul german Thomas Steffen solicită ca UE să adopte rapid acorduri de comerț liber cu 12 state, inclusiv Japonia, China, Australia și Noua Zeelandă. Negocierile pentru unele dintre acestea nu au fost finalizate în ani de zile, dar Berlinul vrea semnarea lor rapidă, înainte de momentul ieșirii Angliei din UE.

Documentul face o trimitere implicită și la denunțarea de către SUA a acordului de comerț liber trans-Pacific, menționând că UE trebuie să dea un semnal împotriva protecționismului. (După ce, cu puțin înainte de alegerea lui Trump, Germania și Franța blocaseră sine-die acordul de comerț liber trans-Atlantic-n. red.). 

Oficialii UE au avertizat Marea Britanie să nu înceapă negocieri bilaterale cu alte țări până nu va părăsi oficial blocul comunitar, fiind legată de tratatele europene. Urgența cu care Germania solicită ”blocada” Angliei, dar și momentul ales pentru anunț marchează escaladarea tensiunilor dintre Merkel și Trump, scrie Daily Mail.

Trump, de mână cu Theresa May, o ignoră pe Merkel

Președintele SUA și premierul Marii Britanii au mers de mână prin Casa Albă, gest simbolic care nu a scăpat presei, iar mesajul a fost întărit de Trump care a propus o relație specială între cele două țări și a insistat că Brexit-ul este ”minunat”. Premierul britanic a dezvăluit că președintele Trump a acceptat o invitație a Reginei și va face o vizită de stat în Marea Britanie, însoțit de Prima Doamnă.

De cealaltă parte, Angela Merkel nu a reușit decât să discute la telefon cu președintele Trump, iar comunicarea dintre cei doi lideri nu progresează, spun surse bine informate din capitala Germaniei. Este posibil ca mesajele ferme de susținere pentru Hillary Clinton, nemaiîntâlnite în diplomație la acest nivel, să fi afectat din start ”chimia” relației. De altfel, liderii europeni care s-au implicat prin postări Facebook în campania din SUA fuseseră criticați de analiști independenți pentru aceste abordări partizane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel