Meniuri şi ritualuri gastronomice practicate la curtea princiară din Alba Iulia, reconstituite printr-un proiect

Meniuri şi ritualuri gastronomice practicate, în evul mediu, la curtea princiară de la Alba Iulia vor fi reconstituite printr-un proiect de reenactment culinar, derulat de autorităţile locale şi cofinanţat de Administraţia Naţională a Fondului Cultural Naţional.

"Care erau secretele bucătăriei la curtea principilor ardeleni de la Alba Iulia? Cât de savuroase şi sofisticate erau bucatele servite de principii Transilvaniei şi de oaspeţii lor de seamă, sosiţi din toate colţurile Europei? Cum ar putea localnicii, dar şi turiştii care ajung în Alba Iulia să descopere rafinata bucătărie a Transilvaniei renascentiste? Aflăm răspunsuri concrete prin proiectul 'Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia', derulat de Primăria Alba Iulia, cofinanţat de Administraţia Naţională a Fondului Cultural Naţional", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

Prin proiect se află în derulare o amplă cercetare istorică realizată de doi specialişti.

Un important aspect care va fi reliefat este legat de rafinamentul bucătăriei de la curtea principilor ardeleni, iar un altul de meniul bogat si diversificat al unui principe.

O operă de referinţă aflată la baza proiectului este "Cartea de bucate a bucătarului Principelui Transilvaniei", din a doua jumătate a secolului XVI, de autor anonim. Ca majoritatea cărţilor de bucate din epocă, nu conţinea cantităţile ingredientelor utilizate la prepararea mâncărurilor, deoarece se presupunea fie că aceste reţete erau folosite de bucătari care le cunoşteau deja în practică, fie că se păstra secretul pregătirii bucatelor.

Rezultatele cercetării se vor concretiza în identificarea şi selectarea a cel puţin 10 ceremonii culinare puse în practică la curtea princiară de la Alba Iulia. Se vor selecta, de asemenea, 30 de meniuri reprezentative gătite şi servite principilor ardeleni în cei 150 de ani de existenţă a curţii la Alba Iulia. 

Unul dintre meniuri va fi reconstituit în cadrul unui eveniment dedicat.

Cartea în pregătire va comprima mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară şi va fi distribuită gratuit restaurantelor din Alba Iulia. Astfel, turiştii vor avea ocazia să descopere atât bucătăria Transilvaniei, diferită prin gust şi bogăţia de feluri de mâncare, cât şi istoria şi patrimoniul cultural imaterial de la Alba Iulia.

Proiectul "Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia" urmăreşte revitalizarea şi repunerea meniurilor, reţetelor şi ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei pe harta gastronomică locală, regională, naţională şi europeană.

Rezultatele proiectului vor fi valorificate ulterior în raport cu potenţialul istoric, cultural şi turistic al Cetăţii Alba Iulia, iar apoi vor fi integrate în complexul de funcţiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este 46.500 de lei.

Partener în proiect este Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Durata de derulare a proiectului este până în 15 noiembrie 2019. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel