Membri CSM, scrisoare: Risc de compromitere a unor anchete

Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au trimis o scrisoare Avocatului Poporului prin care îi solicită acestuia să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă care reglementează conducerea interimară a Inspecţiei Judiciare. 

Cei şapte membri semnatari ai scrisorii consideră că există riscul ca ordonanţa să fie declarată neconstituţională "cu consecinţa compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistraţi sau a altor tipuri de verificări şi controale ce ţin de competenţa Inspecţiei Judiciare". 

Aceştia expun mai multe motive care să susţină solicitarea, printre care şi retroactivitatea ordonanţei de urgenţă, care dispune, chiar dacă aparent pentru viitor, asupra un fapt trecut şi epuizat - vacanţa unor funcţii de conducere - mandatele conducătorilor Inspecţiei Judiciare îndrituiţi potrivit noii reglementări să asigure interimatul fiind expirate, la momentul intrării în vigoare ei aceştia aflându-se în situaţii identice cu orice inspector judiciar în funcţie de execuţie. 

"Prin urmare, îndrituirea legală de a asigura interimatul se raportează la un moment trecut, anume susţinerea unui examen acum trei ani, iar persoanele determinate indirect se regăsesc în prezent, în aceeaşi situaţie cu celelalte", se precizează în document. 

Un alt motiv este acela că ar fi încălcată separaţia puterilor în stat

"Dacă s-ar admite că ordonanţa de urgenţă are ca efect 'prelungirea' mandatului inspectorului şef care a îndeplinit funcţia până la data de 1 septembrie 2018, pe lângă caracterul retroactiv al interpretării, acest lucru ar avea ca efect 'numirea' prin efectul legii, de drept, într-o poziţie esenţială în arhitectura sistemului judiciar. În acest mod este evident că legiuitorul delegat (Executivul. Guvernul) a uzurpat, sub pretextul rezolvării unei situaţii de urgenţă, o atribuţie esenţială a Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv aceea de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare, potrivit art. 65 alin. (2) din Legea nr. 317/2004", arată membri CSM. 

Ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern

De asemenea, inexistenţa situaţiei de urgenţă şi emiterea ordonanţei de urgenţă fără a se solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii, într-un domeniu în care există această obligaţie constituţională, se numără printre motivele invocate de semnatari. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind completarea art. 67 din Legea nr. 317/2004 privind CSM, pentru asigurarea interimatului conducerii Inspecţiei Judiciare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel