Meleşcanu: Noile tehnologii nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist

Teodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu

Noile tehnologii 'nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist, indiferent de capacitatea acestora de a face analize', a declarat, joi, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la deschiderea Programului Diplomatic European.

'Diplomaţia, în vremurile noastre, este în competiţie cu dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, a tehnologiilor IT şi este cu adevărat o provocare pentru diplomaţii profesionişti să fie în competiţie cu toate aceste mijloace tehnologice. Vă dau o veste bună - sunt convins că toate aceste noi tehnologii nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist.

Indiferent de capacitatea acestora de a face analize, profesia de diplomat rămâne o resursă umană şi, din punctul nostru de vedere, este una dintre cele mai bune veşti, altfel ne-am închide toate ambasadele şi am folosi doar comunicarea de acest tip', a afirmat el. Acesta a subliniat rolul diplomaţilor în procesele de negociere.

'Cred că este aproape imposibil să vorbim despre negocieri fără să avem o puternică implicare a diplomaţilor în acest proces. Puteţi folosi multe instrumente, dar în final capacitatea de a vorbi, de a găsi soluţii, de a face uneori compromisuri nu este executată foarte bine de maşini', a punctat el. Ministrul s-a adresat celor prezenţi la Programul Diplomatic European. 'Abilităţile dumneavoastră nu sunt doar pentru acest secol. Practic, ce faceţi este o pregătire pentru secolul XXII, în diplomaţie', le-a spus el.

Totodată, a vorbit despre sistemul digital consular.

'Într-o ţară ca România, din care aproximativ 5 milioane de persoane lucrează în zona europeană de liberă circulaţie, activitatea consulară este una cheie pentru ministerul nostru (...) Cel mai bun sistem digital pentru sistemul consular a fost creat în România şi funcţionează în toate consulatele noastre din Uniunea Europeană, dar şi în afara UE', a explicat ministrul de Externe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel