Medicul Ciuhodaru, atenționare părinți. VITAL să se știe

Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat, pe rețelele de socializare, un avertisment pentru părinți, făcând referire la virozele respiratorii care au afectat populația României. 

Iată ce a scris Tudor Ciuhodaru pe pagina de Facebook:

"Atenție părinți. În doar o săptămână numărul copiilor tratați pentru afecțiuni respiratorii acute a crescut cu 20%. Asta doar la Iași.

E bine de știut:
1. Oricine poate face boala, indiferent de vârsta dar cei mai expuşi sunt copiii mai mici de 5 ani (20.000 de spitalizări în fiecare an!), imunodeficienţii și cei cu afecţiuni respiratorii, cardio-vasculare cronice sau cei cu afecțiuni hematologice, metabolice sau insuficiență renală.
2. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.
3. Contagiozitatea maximă este cu 1-2 zile înainte și 4-5 zile de la debutul bolii.
4. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile (în medie 3-4 zile), însă tusea poate persista chiar 1-2 săptămâni.
5. Cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.
6. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.
7. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.
8. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.
9. Nu temporizați consultul medical imediat mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
10. Sau dacă un copil de peste 5 ani are caz de febră persistentă (3 zile), rinoree (curge nasul mai mult de 10 zile), secreții la nivel ocular.

CITEȘTE ȘI Dieta indiană. Slăbește 8 kg în 7 zile

Cum ne protejăm - 5 reguli simple:


1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.
3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
4. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.
5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine și respectați programul de odihnă."

VEZI ȘI Crin Antonescu, conflict cu președintele PNL. Declarație tranșantă: El m-a invitat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel