Medicii de familie spun NU distribuirii cardului de sănătate

carduri de sanatate
carduri de sanatate

Medicii de familie se arată consternați de declarațiile CNAS cu privire la cardul de asigurat și sarcinile pe care instituția menționată încearcă să le-o traseze. 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF)  au dat un comunicat de presă în care precizează că distribuirea cardului, editarea datelor pe card și achiziția cititoarelor de card trebuie să fie finalizate de CNAS.

Cele două organizații argumentează că proiectul cardului de asigurat aparține CNAS, nu medicilor de familie. Medicii adaugă că, potrivit legii, acest card poate fi emis doar de CNAS. Ei adaugă că timpul alocat editării datelor pe card reduce timpul alocat consultației medicale. În comunicatul remis DC News, cele două instituții precizează: "acordul privind donarea de organe este conținut deja conform legii în Registrul național al donatorilor de organe, țesuturi și celule, gestionat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Transplant, iar grupa sanguină și RH nu sunt căutate pe card în cazul unei transfuzii, chiar într-o situație de urgență, de un medic responsabil față de pacientul său. Mai mult, pacientul va trebui să plătească  efectuarea grupei sanguine și declarația notarială privind donarea, acestea nefiind acoperite de asigurare.".

"Medicii nu sunt intermediari"

Un alt argument al medicilor este că în nicio țară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de medici. SNMF și FNPMF mai precizează că cititoarele de carduri nu pot fi cumpărate de medicii de familie, pentru că sunt incluse în proiectul CNAS.

"Medicul trebuie să rămână medic și nu are ce căuta ca intermediar în relația dintre asigurator și asiguratul său" este concluzia medicilor de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel