Medic, avertisment după Sâmbăta Mare. Ce s-a întâmplat la Urgențe

Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru avertizează pe toată lumea, după experiența zilei de sâmbătă. Pentru că în această zi s-au pregătit ultimele preparate pentru masa de Paști, în grabă cel mai adesea, în loc să se bucure de sărbătoare în sânul familiei, foarte multe persoane au ajuns la spital, cu arsuri grave. 

”Arsurile prin lichid fierbinte sau flacară din această perioadă pot fi extrem de severe sau urmate de numeroase complicaţii. Neatenţia şi graba în pregătirea alimentelor tradiţionale, de la fierberea ouălor, gătitul ciorbei sau a fripturii de miel, sunt urmate adesea de arsuri de grad II, III şi IV la nivelul mâinilor, antebraţelor, abdomentului sau membrelor pelvine. Tratamente improvizate la care recurg gospodinele, precum aplicarea locală de iaurt, ulei, sare, miere sau se prezentarea tardivă la spital, pot complica evoluţia şi se pot solda cu sechele de ordin funcţional şi estetic.” atrage atenția medicul. 

Arsură `tratată`cu cerneală

Tudor Ciuhodaru a dat exemplul unei paciente care are un prognostic rezervat tocmai din cauza ”tratamentului” pe care și l-a aplicat: ”O pacientă de 38 de ani cu arsuri prin lichid fierbinte grad II si III localizate la nivelul braţului şi antebratului stâng a aplicat pe intreaga suprafaţă a arsurii cerneală, îngreunând intervenţia chirurgicală, ceea ce duce la un prognostic rezervat.”

”Reamintim că în arsuri este indicată doar spălarea abundentă cu ser fiziologic sau apă calduţă, precum şi aplicarea unui pansament steril sau a unui prosop curat. Este obligatorie prezentarea rapidă la spital pentru tratament de specialitate şi sunt interzise `tratamentele` trăznite prin aplicarea de ulei, iaurt, frunze de varză, cerneală, sare, miere de albine ce pot agrava leziunile, cresc riscul septic şi îngreunează terapia arsurii.” subliniat Ciuhodaru. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel