MCIN: Guvernul a modificat normele privind utilizarea fondurilor obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind cuantumul timbrului monumentelor istorice şi modalităţile de percepere, încasare, virare, utilizare şi evidenţiere a sumelor rezultate din aplicarea acestuia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1502/2007.

Potrivit unui comunicat al MCIN transmis, joi, AGERPRES, prezentul act normativ implică detalierea şi clarificarea cadrului legal cu privire la utilizarea fondurilor obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice, ţinând cont de mediul economic şi social care este în continuă schimbare, dar şi de complexitatea şi diversitatea proiectelor destinate reabilitării şi punerii în valoare a monumentelor istorice.

Astfel, finanţările din fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice vor fi acordate în urma unei selecţii de proiecte depuse de persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, deţinător al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare al unui monument istoric", precizează sursa citată.

Totodată, finanţările se vor putea acorda pentru proiecte multianuale, ce vor fi cuprinse într-un program distinct, anexă la bugetul Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Alocarea fondurilor obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice pentru destinaţiile prevăzute la art. 52 alin. (1) din Legea 422/2001 va fi stabilită anual de către Consiliul de Administraţie al Institutului Naţional al Patrimoniului, cu respectarea strategiei naţionale privind protejarea monumentelor istorice şi a programelor Uniunii Europene în domeniul patrimoniului cultural.

Finanţările vor putea fi acordate pentru proiecte, în cadrul subprogramelor: de cercetare aplicată, studii şi investigaţii pentru restaurarea monumentelor istorice; de reparaţii curente şi întreţinere; de intervenţii de urgenţă - ante şi post dezastru; de punere în valoare - interpretare şi prezentare - a monumentelor istorice; acţiuni tematice; de restaurare; de elaborare a documentaţiei tehnice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice; educaţie şi formare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel