Matteo Salvini vrea ca BCE să garanteze obligaţiunile statelor membre

Vicepremierul italian Matteo Salvini a propus marţi un nou rol pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care ar trebui să 'garanteze' obligaţiunile guvernamentale pentru a menţine randamentele pentru titlurile de stat la un nivel scăzut, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Italia, ţară a cărei datorie publică raportată la PIB este a doua cea mai mare din zona euro după cea a Greciei, ar avea de câştigat dacă BCE ar cumpăra direct obligaţiuni emise de statele membre, chiar dacă Matteo Salvini nu a precizat în mod clar ce ar dori să facă instituţia de la Frankfurt. După ce şi-a condus formaţiunea de extremă dreapta Liga către o victorie istorică în alegerile europene din Italia, Matteo Salvini a apreciat marţi că regulile fiscale europene ar trebui rescrise iar accentul ar trebui pus pe reducerea şomajului şi nu pe plafonarea deficitelor bugetare.

Într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, Salvini a mai spus că vrea o conferinţă europeană la nivel înalt pentru a discuta cum pot fi stimulate creşterea economică şi investiţiile, adăugând că acest lucru ar presupune şi un nou rol pentru BCE să oprească 'speculaţiile'. Liga lui Salvini a obţinut 34,3% din voturi la alegerile europarlamentare, cel mai bun rezultat înregistrat vreodată şi aproape dublu faţă de cele 17,4% primite anul trecut.

Matteo Salvini a mai declarat marţi că se aşteaptă ca Bruxellesul să sancţioneze Roma din cauza înrăutăţirii deficitului şi a datoriei sale enorme aplicându-i o amendă de trei miliarde de euro. Comisia Europeană ar urma să recomande la 5 iunie deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza datoriei sale ridicate (132,2% din PIB în 2018, peste pragul de 60% fixat de regulile europene) şi a deteriorării deficitului structural. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel