Matteo Renzi vrea alegeri simultane cu Germania

Alegeri
Alegeri

Fostul premier italian Matteo Renzi a sugerat duminică că următoarele alegeri din Italia ar trebui organizate în același timp cu cele din Germania, spunând că acest lucru ar avea sens "dintr-o perspectivă europeană", relatează Reuters.

În Germania au loc alegeri legislative pe 24 septembrie. În Italia alegerile sunt programate pentru mai 2018 însă, conform speculațiilor, italienii s-ar putea prezenta la urne în toamna acestui an.

Președintele italian Sergio Mattarella, singurul care poate dizolva parlamentul, a declarat că alegerile ar trebui să aibă loc doar după ce parlamentul va adopta noua lege electorală care armonizează sistemele de vot pentru Camera Deputaților și Senat.

Matteo Renzi, liderul Partidului Democrat de centru-stânga (PD), a declarat într-un interviu acordat ziarului Il Messaggero că formațiunea sa politică "nu cere alegeri anticipate, însă nici nu se teme de ele".

După ce a recâștigat conducerea partidului său la sfârșitul lunii aprilie, Renzi și-a exprimat susținerea pentru organizarea de alegeri anticipate. El a declarat pentru Il Messaggero că este posibil să se ajungă la un acord cu privire la un sistem de vot proporțional asemănător celui din Germania, așa cum a sugerat fostul prim-ministru Silvio Berlusconi.

"În teorie, da, dar trebuie să fim precauți", a spus Renzi. "Sistemul german ar fi un pas înainte pentru a depăși actualul blocaj politic, însă nu este o soluție la toate problemele. O coaliție la putere este foarte riscantă", a mai spus el.

"Alegerile germane sunt întotdeauna un punct de referință în politica europeană, pentru mai bine sau mai rău. Un vot în același timp cu Berlinul ar avea sens ... dintr-o perspectivă europeană și ar permite noului parlament să înceapă să lucreze la politica economică pentru următorii cinci ani fără a pierde o singură zi", a mai spus Renzi, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel