Materie juridică în școli. Liviu Pop: Protocol semnat

Manuale școlare
Manuale școlare

Protocolul de colaborare privind educația juridică în școli a fost semnat între principalele instituții juridice din România. În acest sens, anunță Liviu Pop, ministrul Educației, ÎCCJ, Ministerul Public și CSM au semnat un acord privind colaborarea inclusiv pentru crearea de materiale informative. 

"Ministerul Educației Naționale, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte de Casație și Justiție au semnat săptămâna trecută un protocol de coloaborare privind educația juridică în unitățile de învățământ preuniversitar. În cadrul acestuia vor fi oferite informații cu caracter juridic cadrelor didactice și elevilor, de la vârsta de debut a învățământului obligatoriu și până la liceu inclusiv.

Documentul marchează reafirmarea angajamentelor incluse în protocolul de colaborare din 2013, însă diversifică formulele de promovare a educației juridice în mediul școlar și implică în acest demers o nouă instituție (Înalta Curte de Casație și Justiție). De asemenea, noul protocol face parte din dezideratele Programului de guvernare 2017-2020 privind susținerea valorilor fundamentale ale statului de drept și democrației, inclusiv prin promovarea educației juridice în școli.

Domeniile care fac obiectul educației juridice în învățământul preuniversitar sunt, în special, Constituția României, drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale, aspecte referitoare la procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil și penal, respectiv elemente de prevenire și combatere a corupției.
Astfel, în vederea atingerii obiectivelor propuse, părțile semnatare vor coopera în procesul de realizare de materiale informative cu specific juridic pentru profesori și pentru elevi, adaptate la specificul fiecărui ciclu de învățământ (primar, gimnazial, liceal). Acestea vor fi publicate pe site-urile Ministerului Educației Naționale, Ministerului Justiției și ale școlilor. De asemenea, vor fi elaborate programe școlare și manuale școlare pentru o mai bună predare a educației juridice.

Prezentări în școli ale specialiștilor


În același context, experți din Ministerul Justiției și din alte instituții și autorități publice relevante pentru domeniul justiției, consilieri juridici, practicieni ai dreptului, reprezentanți ai profesiilor liberale (avocați, mediatori, executori judecătorești etc.) sau ai societății civile care aderă la obiectivele acestui protocol pot susține expuneri în școli pe diverse teme juridice de interes. Pot fi organizate vizite ale elevilor la Ministerul Justiției, la Ministerul Public, la sediile altor autorități și instituții publice relevante pentru domeniul justiției, precum și la instanțe și parchete. Cadrele didactice vor fi sprijinite în pregătirea continuă cu elemente de educație juridică la discipline precum educație civică și cultură civică.
Activitățile din protocolul recent semnat se desfășoară în perioada iunie 2017 – iunie 2020. La finalul acestei perioade, Comitetul de monitorizare va prezenta un raport general, precum și propuneri de acțiune pentru viitor, luând în calcul rezultatele Agendei Europa 2020, dar și noile obiective în materie ale Consiliului Europei, Uniunii Europene și Organizației Națiunilor Unite," a scris Liviu Pop pe contul său de socializare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel