Măsuri sporite de securitate în Franţa: 'Vestele galbene' au interdicţie sâmbătă pe Champs-Elysées

Protest vestele galbene
Protest vestele galbene

Manifestaţiile 'vestelor galbene' vor fi interzise sâmbătă la Paris pe bulevardul Champs-Elysées şi în împrejurimile sale, precum şi într-un perimetru incluzând Palatul Elysee şi Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez), a anunţat vineri prefectura poliţiei, citată de AFP.

Această decizie intervine după ultima mobilizare a oponenţilor politicii economice şi sociale a preşedintelui Emmanuel Macron sâmbătă trecută, când s-au produs confruntări cu forţele de ordine şi acte de vandalism asupra magazinelor de pe celebrul bulevard din capitala franceză.

'Există motive serioase să credem că aceste violenţe şi vandalisme s-ar putea repeta cu ocazia manifestaţiilor anunţate' pentru această sâmbătă, potrivit ordinului semnat de către noul prefect al Parisului, Didier Lallement, al cărui predecesor a fost destituit în urma violenţelor.

Prin urmare, manifestaţiile 'vestelor galbene' vor fi interzise pe 'bulevardul Champs-Elysées pe porţiuni de 100 de metri pe străzile transversale care conduc către acesta, precum şi în Place de l'Étoile (Piaţa Stelei, punctul de întâlnire a 12 bulevarde printre care şi Bulevardul Champs-Élysées) şi într-un perimetru incluzând preşedinţia Republicii şi Adunarea Naţională', precizează prefectura într-un comunicat.

Circulaţia vehiculelor, interzisă

Circulaţia vehiculelor va fi interzisă în zona Palatului Elysée sâmbătă începând de la ora 05:00 GMT.

Cei care vor încălca această interdicţie riscă să fie amendaţi pentru 'participarea la o manifestaţie interzisă', amendă a cărei valoare a fost ridicată joi de la 38 la 135 de euro, a avertizat poliţia franceză.

De asemenea, decizia prevede 'interdicţia portului şi transportului de arme' inclusiv de imitaţii, 'de muniţii', precum şi a 'oricăror obiecte susceptibile să constituie o armă'.

Sunt interzise totodată obiectele 'destinate să acundă toată faţa sau o parte a ei pentru ca persoana să nu poată fi identificată' şi 'echipamentele de protecţie menite să neutralizeze integral sau parţial mijloacele utilizate de către reprezentanţii forţelor pentru menţinerea ordinii publice'.

În acelaşi timp, vor fi interzise în acest sector 'focurile de artificii' şi 'articolele pirotehnice', precum şi transportul de 'substanţe periculoase'.

În afara perimetrelor respective, 'dreptul de a manifesta, o libertate fundamentală, poate fi exercitat liber', precizează prefectura, dar 'orice mulţime care va începe dezordini va fi imediat dispersată'.

Un grup al 'vestelor galbene' a anunţat prefecturii traseul manifestaţiei care urmează să lege sâmbătă Denfert-Rochereau, sudul Parisului, de Sacré-Coeur, în nordul capitalei franceze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel