Măsuri de criză în Europa: majorări de preţuri la alimente. Franţa, prima ţară

Franţa intenţionează să majoreze preţul minim de vânzare al alimentelor şi limitarea vânzărilor promoţionale în supermarketuri.

Guvernul francez va încerca să echilibreze relaţiile comerciale dintre fermieri, procesatori şi distribuitori printr-un proiect de lege care va fi prezentat joi şi care ar urma să propună majorarea preţului minim reglementat la alimente şi limitarea vânzărilor promoţionale în supermarketuri, informează AFP şi Reuters.

Potrivit unor surse guvernamentale, proiectul de lege care va fi prezentat joi prevede că distribuitorii vor fi obligaţi să revândă orice produs pe care l-au achiziţionat cu un preţ majorat cu cel puţin 10%. În plus, acest prag destinat să îi avantajeze pe producători în raport cu distribuitorii, va fi însoţit şi de o reglementare a promoţiilor în supermarketuri, potrivit căreia acestea nu vor putea fi mai mari de 34% din preţul normal şi nu vor putea depăşi 25% din volumul vânzărilor anuale pentru un anumit produs.

Cele două măsuri, destinate limitării vânzărilor în pierdere, care pun presiuni asupra furnizorilor de-a lungul lanţului de aprovizionare, vor fi introduse pentru o perioadă de probă de doi ani şi vor fi însoţite de un dispozitiv de urmărire pentru a li se evalua impactul asupra filierei agroalimentare şi pentru a se asigura că valoarea degajată va ajunge la producători.

Măsurile vor fi incluse într-o nouă lege care ar urma să fie aprobată în prima jumătate a anului următor, care va aborda şi problema renegocierilor de preţ în cazul unor fluctuaţii majore ale preţului materiilor prime şi înfiinţarea unor contracte care să pornească de la costurile de producţie al fermierilor spre procesatorii de produse alimentare şi spre distribuitori.

[citeste si]

Toate aceste măsuri fac parte dintr-un plan mai amplu promis de preşedintele Emmanuel Macron destinat satisfacerii dorinţelor fermierilor, o categorie importantă a electoratului francez, care se plâng de mult timp că sunt dezavantajaţi în relaţia cu distribuitorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel