Martin Selmayr, numit secretar de Juncker. Criză și critici acerbe împotriva numirii ”monstrului” lui Juncker

Jean-Claude Juncker a dat naștere unui scandal uriaș în Uniunea Europeană.

Totul a pornit de la decizia presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care l-a numit pe directorul său de cabinet, germanul Martin Selmayr, în postul de secretar general al Comisiei, cel mai înalt rang în domeniul administrativ.

Decizia lui Juncker, dar mai ales modul neortodox și rapid în care l-a înlocuit pe fostul secretar general al Comisei, va fi investigată de una din comisii. Totodată, se așteaptă și o reacție a Parlamentului European cu privire la numirea lui Selmayr, căruia Juncker îi spune în glumă ”monstrul”, datorită faptului că este temut în instituție și dedicat muncii.

De partea lui Selmayr a fost Gunther Oettinger, comisarul german pentru resurse umane și reprezentantul Comisiei. Spiritele s-au încins în momentul în care comisarul german a declarat că numirea lui Selmayr a fost făcută ”ca la carte”, moment în care o parte din europarlamentari au acuzat-o că îi ia de proști.

Reprezentanta PPE, Francoise Grossetete, grup politic din care și Selmayr face parte, a acuzat că eurosceptismul ar fi alimentat percepția că postul a fost oferit de Juncker pe motiv de ”prietenie”. Totodată, apărătorii lui Selmayr au acuzat un complot împotriva lui Juncker, complot care are elemente anti-germane și în care e implicată și Ungaria și Polonia. Martin Selmayr este membru al Uniunii Creștin-Democrate din Germania, partid condus de Angela Merkel, informează The Guardian.

De partea cealaltă, europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld, membru al grupului liberal condus de Guy Verhofstadt, adâncește criza și anunță că partidul din care face parte nu va mai susține comisia condusă de Juncker în cazul în care Selmayr va rămâne pe post. ”Comisia va trebui să aleagă ceea ce este mai important: credibilitatea ei sau a carierei domnului Selmayr. Cele două sunt ireconciliabile.", a adăugat aceasta, potrivit sursei citate.

Și Marea Britanie a luat foc după numirea făcută de Juncker. Selmayr este bănuit de englezi că s-ar afla în spatele sifonărilor către presă a unor documente legate de Brexit.

Numirea lui Martin Selmayr în funcția de secretar general de către Juncker a aruncat Comisia Europeană într-o criză. Astfel, Selmayr devine primul german care primește postul de secretar general, o funcție pe o perioadă nedeterminată

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel