Marko Bela redeschide subiectul autonomiei

Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Congresul Uniunii, că maghiarii vor să fie aplicat principiul subsidiarităţii, care include şi autonomia, şi că au dreptul la o Europă a regiunilor. 

"Există şi un alt drept important al nostru, dreptul de a fi în Europa, avem dreptul să spunem ce Europă vrem. Există drepturi în Europa, dar vrem să fie aplicat principiul subsidiarităţii, care include şi autonomia. Avem dreptul de a avea o Europă a regiunilor, avem dreptul de a spune nu ferm la ură, la populism şi la naţionalism, drept la pământul natal, la democraţie, la a avea o Europă cum vrem. Nu sunt drepturi ale UDMR, ci ale maghiarilor din Transilvania", a spus Marko Bela, potrivit traducerii oficiale. 


El a mai spus că degeaba există legi dacă acestea nu se respectă 



"Degeaba există în zilele noastre legi care garantează folosirea limbii materne dacă aceste legi nu se respectă, aşa cum nu se respectă nici alte legi, Constituţia şi legile. Dacă într-o ţară pot fi folosite şi interpretate de fiecare aşa cum vrea, nu există democraţie. Pentru că în 1989 noi cu toţii am luptat şi am câştigat acest drept al democraţiei, românii şi şi noi maghiarii avem dreptul să obţinem acea parte a bugetului care ne revine, avem dreptul ca din asta să finanţăm şcolile şi facultăţile, înţelegând aici şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Avem dreptul să criticăm, avem dreptul ca legile să fie promulgate de Parlament, Guvernul să guverneze, iar preşedintele statului să asigure echilibrul între diferitele instituţii ale statului, dar să nu vrea să guverneze, şi să lase Parlamentul să lucreze", a menţionat Marko Bela. 

La Cluj-Napoca are loc, vineri şi sâmbătă, Congresul UDMR, în cadrul căruia va fi ales noul preşedinte, singurul candidat fiind Kelemen Hunor. La manifestare participă aproximativ 1.200 de delegaţi şi invitaţi. 

Vezi şi: CSM Bucureşti - Gyor. Meci de foc în Liga Campionilor. Live text

ANM, prognoza meteo. Vremea pe o lună, 25 februarie - 25 martie 2019

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel