Marius Budăi, efecte datorate implementării Ordonanţei 114

Marius Budăi
Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat vineri, la Braşov, că, în urma implementării unor prevederi ale criticatei Ordonanţe 114/2018, "sunt în jur de 200 de persoane care fie nu au plecat, fie se întorc în ţară".

Marius Budăi a menţionat că, pentru a se implementa măsurile de stimulare a angajării în domeniul construcţiilor, prevăzute de actul normativ amintit, s-a semnat un memorandum tripartit între sindicatele şi patronatele din construcţii, pe de o parte, şi Ministerul Muncii şi, respectiv, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Prin memorandum, domeniul construcţiilor a fost declarat ca fiind unul prioritar pe următorii 10 ani şi, totodată, se prevede posibilitatea ca firmele cu acest profil să acorde salariu minim de 3000 lei pe lună unui lucrător.

"În prima fază am avut discuţii cu patronatele şi sindicatele din construcţii. Pe site-ul european de mobilitate a muncii, EURES, s-au postat deja în jur de 500 de locuri de muncă pentru persoanele care doresc să activeze în construcţii. Deja avem peste 50 de persoane care au solicitat în scris angajarea şi încheierea unor contracte. Avem deja, la nivel de Bucureşti, patru loturi de câte 25 de persoane care îşi doreau din februarie să plece la lucru. Conform acestei măsuri implementate prin Ordonanţa 114, acele persoane au solicitat reangajarea la vechile locuri de muncă. Iată că avem în jur de 200 de persoane care fie nu au plecat, fie se întorc în ţară. Putem discuta dacă sunt multe sau puţine, dar este un pas în faţă", a explicat Budăi.

Se vor organiza burse ale locurilor de muncă în străinătate

Conform ministrului Muncii, în acelaşi scop se vor organiza burse ale locurilor de muncă în Italia şi Spania şi, ulterior, în funcţie de rezultate, şi în alte ţări.

Totodată, el a adăugat că, de anul trecut, o firmă privată poate primi suma 2.250 de lei lunar, ca sprijin pentru calificarea unui ucenic ori pentru angajarea unei persoane peste 45 de ani sau una care mai are 5 ani până la vârsta pensionării.

Ministrul Muncii a reiterat că, pentru tineri, cei cu vârste între 16 şi 26 de ani, există un program la nivel european care prevede înregistrarea lor într-o bază de date primară a AJOFM. "Ulterior, această baze de date o punem la dispoziţia angajatorilor, iar aceştia sunt încurajaţi prin acele măsuri de ocupare - ucenicie, încadrarea tinerilor absolvenţi, a şomerilor cu o valoare de 2.250 de lei de om lunar pe perioada cât durează ucenicia, patronul îl poate califica, păstra şi motiva pe acel tânăr să nu plece din ţară", a menţionat Budăi, precizând că în primă fază sunt deja înregistraţi peste 3.000 de persoane la nivel naţional.

Ministrul Muncii a mai menţionat că, în urmă cu două săptămâni, a avut o întâlnire cu directorii agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă, în cadrul căreia s-a asigurat că "toate convenţiile şi toate măsurile de încurajare a ocupării sunt şi vor fi achitate la zi pentru mediul privat".

Conform lui Budăi, în anul 2018, în urma implementării măsurilor de sprijin a mediului privat, au fost create peste 200.000 de locuri de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel