EXCLUSIV  Marile Speranțe - cea mai rafinată scriere a lui Charles Dickens

carte
carte

Charles Dickens (1812-1870) a fost un scriitor englez care a revoluționat literatura secolului al XIX-lea datorită scrierilor sale realiste. Fără urmă de îndoială, cel mai apreciat roman al său este „Marile Speranțe”, o operă literară care prezintă evoluția lui Pip, un orfan care va reuși să își îndeplinească scopul existențial: acela de a deveni gentleman. 

Charles Dickens (1812-1870) a fost un scriitor englez care a revoluționat literatura secolului al XIX-lea datorită scrierilor sale realiste. Fără urmă de îndoială, cel mai apreciat roman al său este „Marile Speranțe”, o operă literară care prezintă evoluția lui Pip, un orfan care va reuși să își îndeplinească scopul existențial: acela de a deveni gentleman.

„Nici un om care nu este un adevărat gentleman în sufletul său nu va fi, cât îi lumea, un adevărat gentleman în purtări.”

Pe când vizita mormintele părinților săi în copilărie, Pip este rugat de un evadat să îl ajute să găsească hrană și adăpost. Terifiat, dar în același timp fascinat de eveniment, copilul îl ascunde pe străin în casa surorii sale, o femeie haină, care își varsă furia interioară pe sărmanul ei frate. Pe cât de rea este sora lui Pip, pe atât de bun la suflet este soțul acesteia,  fierarul Joe Gargery. Deși evadatul este prins de autorități în ziua următoare, protagonistul este profund marcat de acest eveniment bizar.

Alt eveniment ce are un puternic impact asupra formării lui Pip este apariția domnișoarei Havisham, o femeie bogată care poartă mereu o rochie de mireasă ponosită. Femeia îl invită pe orfan să se joace cu Estella, o frumoasă fetiță pe care a adoptat-o. Pip se îndrăgostește iremediabil de Estella, neștiind că aceasta este educată de domnișoara Havisham să urască bărbații și să îi batjocorească. Misandria femeii face din Estella o persoană incapabilă de sentimente și egoistă, care profită de sentimentele sincere ale lui Pip doar pentru a-l răni pentru amuzamentul ei și al protectoarei sale.

Norocul orfanului, devenit ucenic la fierăria lui Joe, este o avere pe care o primește de la un binefăcător misterios. Pentru a intra în posesia averii respective, Pip pleacă la Londra pentru a deveni un gentleman. Orfanul reușește să devină un tânăr educat, dar acumulează o mulțime de datorii. În această perioadă dificilă, liniștea protagonistului este tulburată și de întoarcerea evadatului în viața sa. Pip află cu stupoare că evadatul, pe numele său Magwitch, este de fapt binefăcătorul său. Mai mult, bărbatul este și tatăl Estellei, mama fetiței fiind nimeni alta decât menajera domnișoarei Havisham. Alte secrete ies la iveală: ura femeii pentru bărbați provine din cauza faptului că a fost părăsită la altar de Compeyson, un șarlatan care voia doar să se folosească de averea acesteia.

Pip îl ajută pe Magwitch din nou să se ascundă de autorități. În timpul evadării, tatăl Estellei îl ucide pe Compeyson, răzbunând astfel toate destinele care au fost distruse de acel personaj avid de avere. Din păcate, Magwitch este prins și moare în închisoare. Nici domnișoara Havisham nu are un final fericit, murind în timpul unui incendiu, în ciuda încercărilor lui Pip de a o salva.

După toate aceste evenimente tulburătoare, protagonistul, îngropat în datorii, se îmbolnăvește, dar este ajutat de Joe. Profund afectat de faptul că l-a ignorat pe soțul surorii sale din cauza obsesiei nesănătoase pentru Estella, Pip merge în Egipt, unde lucrează ca funcționar pentru a îi restitui banii fierarului.

Deși romanul prezintă o serie de evenimente nefericite, deznodământul poveștii este unul fericit. După mai bine de un deceniu, Pip se reîntoarce acasă și o întâlnește pe Estella. Aceasta este văduvă, dar căsnicia sa cu un bărbat bogat și abuziv a făcut-o un om mai bun. Cei doi lasă trecutul în urmă și decid să o ia de la capăt, Estella fiind dispusă să înceapă o nouă viață alături de bărbatul care o iubește necondiționat încă din copilărie.

“Tu eşti parte din existenţa mea, o parte din mine. Ai fost în fiecare replică pe care am citit-o. Ai fost în fiecare perspectivă pe care am văzut-o vreodată, pe râu, pe velele navelor, în mlaştini, în nori, în lumină, în întuneric, în vânt, în pădure, pe mare, pe străzi. Ai fost întruparea fiecărei fantezii graţioase cu care mintea mea s-a familiarizat vreodată.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel