EXCLUSIV  Maria Tănase, izvor. Decizia lui Daniel Florea: Așa scrie în testament

Un lider PSD îndeplinește o dorință a Mariei Tănase, privighetoarea cântecului popular.

Daniel Florea, primarul Sectorului 5, a spus, la interviurile DC News că va face o cișmea care să se numească Maria Tănase.

"Pentru mine, cel mai important lucru este că am Catedrala Mântuirii Neamului în Sectorul 5. Am două mari unități de cult, monumente istorice - Elefterie Vechi și Antim care sunt într-un proces de consolidare și reașezare. Am dat și acolo bani. Trebuie să ne promovăm și cinstim valorile. De asemenea, în perioada următoare, am de gând să punem o statuie a lui Tudor Vladimirescu pe Șoseaua Alexandriei pentru că pe acolo au intrat în București. (...) Aș vrea să pun și statuia unui dac, are o înălțime de cinci metri. Nu plătesc niciun ban pe ea. Este în parteneriat cu un ONG foarte implicat. Vreau să pun o statuie a Ecaterinei Teodoroiu.

De asemenea, aș vrea în Parcul Izvor să fac o cișmea care să se numească Maria Tănase pentru că ea a lăsat în testament că vrea să se facă un izvor care să îi poarte numele într-o zonă aridă. Știți că Parcul Izvor nu are nicio cișmea? Cred că ar fi cazul ca Maria Tănase să fie cinstită în acest fel", a zis Daniel Florea la DC News Live.

Răspunsul integral poate fi urmărit la minutul 51:

Maria Tănase a debutat la postul de Radio București, la 20 februarie 1938, unde a fost acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, și a susținut, în direct, un program de cântece românești la emisiunea 'Ora satului': 'M-am jurat de mii de ori', 'Șapte săptămâni din post', 'Ce-i mai dulce ca alvița', 'Cine iubește și lasă', 'Geaba mă mai duc acasă', 'Mărie și Mărioară', 'Țigăneasca', 'Când o fi la moartea mea'.

De asemenea, și-a făcut debutul și la Teatrul Alhambra (septembrie 1938). În noiembrie 1938, a încheiat un contract cu restaurantul "Dory-Parc', devenit, apoi, "Neptun", cântând și pe estradele restaurantelor "Luxandra" și "Parcul Luther".

De-a lungul carierei sale, Mariei Tănase i s-au atribuit calificative precum "Privighetoarea", "Ciocârlia", "Luceafărul", "Ambasadoarea cântecului nostru popular", "Regina cântecului românesc", "Steaua", "Prințesa liricii sentimentale și a cântecului românesc" sau "Măria cântecelor", "Pasăre măiastră".

Din repertoriul alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile țării, mai amintim: 'Aguridă', 'Am ibovnic la Mizil', 'Am iubit și-am să iubesc', 'Aseară ți-am luat basma', 'Aseară vântul bătea', 'Aș ofta să-mi iasă focul', 'Astă noapte te-am visat', 'Bade, din dragostea noastră', 'Bătrânețe, haine grele', 'Bun îi vinul ghiurghiuliu', 'Butelcuța mea', 'Lume, lume' ș.a.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel