EXCLUSIV  Mari lideri ai lumii condamnați pentru corupție

Până acum 2-3 ani sufeream de complexul că l-am avut pe Adrian Năstase condamnat și că, vezi Doamne, suntem singurul stat în halul ăsta de corupt din lume. Acuma e Dragnea la modă (și la putere), deci ne plângem că ne face el de râs la nivel mondial. 

Realitatea este că fenomenul corupției este răspândit la nivelul întregii lumi, de la state din "lumea a treia" și până la țări ultracivilizate. Și el afectează nu numai păturile de jos și de mijloc, ci și crema politicii, oamenii de la conducerea acestor state.

O scurtă și deloc exhaustivă imagine de ansamblu:

1. Fostul prim-ministru din Bangladesh Khaleda Zia condamnat 5 ani pentru corupție, pentru cca 200.000 euro.

2. Silviu Berlusconi al Italiei, multiple condamnări pentru fapte de corupție și nu numai. Are o avere de cca 9 miliarde euro.

3. Fostul prim-ministru al Ucrainei, Pavlo Lazarenko, condamnat la 97 luni închisoare și plata unei amenzi de 9 milioane USD, pentru corupție de 200 milioane USD

4. Fostul prim-ministru al Georgiei, Ivane Merabishvili, a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru corupție. Odată cu el, înca alți 10 foști miniștri ai cabinetului său, precum și fostul procuror general.

5. Fostul prim-ministru al Coreei de Sud, Lee wan-koo, condamnat la 8 luni închisoare pentru o mită de 26.000 dolari. De asemenea, fostul președinte Park Geun-hye a fost condamnat la 24 de ani închisoare pentru corupție. Al fost președinte, Lee Myung-bak, a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru corupție.

6. Liderul opoziției din Pakistan, Shehbaz Sharif, arestat pentru corupție la începutul lunii octombrie a acestui an.

7. Fostul prim-ministru din Pakistan, Nawaz Sharif, condamnat la 10 ani închisoare pentru corupție.

8. Fostul prim-ministru din Malayesia, Najib Razak, arestat în vara aceasta pentru infracțiuni de corupție.

9. Fostul prim-ministru al ISraelului, Ehud Olmert, condamnat la 19 luni închisoare. De asemenea, fostul Ministru de Interne Aryeh Deri, a fost condamnat pentru corupție la 2 ani închisoare. După ce a ispășit pedeapsa a fost din nou ales Ministru de Interne.

10. Fostul președinte al Nicaragua, Arnoldo Aleman, condamnat la 20 de ani închisoare pentru corupție și fraudă de 100 de milioane USD.

11. Fostul președinte al Peru, Alberto Fujimori, condamnat la 7 ani și 6 luni închisoare pentru corupție implicând 15 milioane USD.

12. Fostul președinte al Serbiei și Iugoslaviei, Slobodan Milosevic, acuzat de corupție în legătură cu cca 1 miliard de euro. A decedat înainte de a se finaliza procesul.

13. Fostul președinte al Tunisiei, Zine Al-Abidine Ben Ali, condamnat la 35 de ani închisoare pentru infracțiuni de corupție implicând peste 1 miliard USD.

14. Fostul președinte al Indoneziei, Mohamed Suharto, care pe durata mandatelor sale a adunat o avere între 15-35 miliarde USD.A fost acuzat de abuz în serviciu în legătură cu fonduri de 550 milioane USD și arestat la domiciliu, dar a decedat înainte de o soluționare definitivă a procesului.

15. Fostul președinte al Franței, Nikolas Sarkozy, acuzat și judecat pentru fapte de corupție.

16. Fostul președinte al Braziliei, Luis Inacio Lula da Silva, condamnat la 12 ani pentru corupție și spălare de bani. (cca 770.000 usd).

17. Fostul vice-președinte Amado BAdou al Argentinei, condamnat la 6 ani închisoare pentru corupție.

18. Fostul președinte din San Salvador, Tony Saca, condamnat la 10 ani închisoare pentru fapte de corupție implicând cca 300 milioane USD.

Lista poate continua cu sute de miniștri și lideri de partide condamnați pentru corupție.

Dacă ați citit până aici, probabil veți spune că la țări precum Pakistan, Ukraina, Bangladesh, Coreea de Sud, vă așteptați și că nu ne onorează comparația. Așa este, aveți dreptate, dar ce părere avem de condamnările din Israel sau acuzațiile de corupție din Franța, și Italia?

Pentru cei ce nu vor dori să priceapă subtilitățile: ideea articolului NU este că putem fi și noi corupți dacă sunt alții, sau că e scuzabilă corupția noastră. Nicidecum! E doar o imagine care ne arată că nu suntem singurii și că nu suntem nici pe departe cei mai corupți, așa cum ne plângem peste tot.

Tot pentru cei care sunt tentați să vadă viața în alb și negru (și societatea în tabăra PSD și tabăra #rezist), nu Dragnea este problema și nu el este subiectul articolului. Vă amăgiți dacă vă imaginați că problema noastră ca popor este el. Fix el și nimeni altcineva. E o iluzie temporară, la fel ca altele din trecut, când fugeam mâncând pământul de Adrian Năstase sau de alții.

Corupții trebuie condamnați. Justiția trebuie să își facă treaba. Dar de la justiție și până la a ne văicări noi înșine în fața străinilor despre cât de corupți și murdari suntem, e cale lungă. Chiar credeți că dacă ieșim public și spunem cât de corupți suntem ne ajută la ceva? Ne vor aprecia mai mult investitorii și partenerii străini? Ne vor da cei de la Bruxelles ceva în plus? Sau americanii?

Israelul are peste 10 foști miniștri condamnați penal, un fost premier și chiar un fost președinte. De SUA nu mai vorbim, am detaliat déjà într-un articol anterior. De Germania, Franța, la fel. Iar sumele de care vorbim în aceste țări depășesc cu mult sumele din corupția autohtonă. și totuși ele rămân ceea ce sunt: Israel, SUA, Germania, Franța etc.

Corupția există peste tot în lume, de la cel mai mic la cel mai mare nivel. Unii o combat și atât (cum pot și cum știu), alții o cântă, o strigă, o plâng, o protestează și, la final, o combat. La fel, cum pot și cum știu.

Vreți să combateți corupția și infracționalitatea, în general? Începeți prin a nu mai da mită deloc și nimănui (nici măcar medicilor la operații), cu orice preț, iar când cineva vă cere mită, faceți plângere la DNA. Continuați prin a nu mai folosi combustibilul de la mașinile de serviciu în interes propriu și prin a nu vă mai favoriza rudele și prietenii în diverse chestiuni economice sau pentru angajări. Și, nu în ultimul rând, încheiați prin a nu mai face evaziune fiscală, deloc, nici măcar de 10 RON. Înregistrați toate veniturile, declarați-le la stat și plătiți impozite pentru ele.

Dă-i omului pâine și circ și ține-l cât mai ocupat. Dacă la capitolul pâine nu excelăm, la circ ne pricepem de minune, ba chiar am devenit dependenți de el. Câți deschidem televizorul pe History Channel sau Travel sau Discovery, și câți urmărim ahtiați circul național, căutând zilnic noi motive să ne umplem de frustrare și furie? Câți mergem, spre exemplu, să plantăm copaci, câți ne ducem copiii la ecologizat parcuri (=strâns de gunoaie de pe jos) și câți îi ducem la proteste să îi învătăm ce înseamnul simțul civic?

Când ați citit ultima carte? Că ultima știre despre Dragnea și PSD cu certitudine astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel