Margaret Atwood şi Salman Rushdie, pe lista scurtă a premiului literar Booker Prize

Doi foşti laureaţi ai Booker Prize se numără printre cei şase autori aflaţi pe lista scurtă a competiţiei pentru câştigarea prestigiosul premiu literar decernat în acest an, relatează marţi Press Association.

Sir Salman Rushdie şi Margaret Atwood au rămas în cursa pentru câştigarea, pentru a doua oară în carierele lor, a premiului Booker Prize, alături de alţi patru candidaţi.

Lista scurtă pentru râvnitul premiul literar a fost anunţată marţi la British Library din Londra.

Salman Rushdie participă la competiţie cu opera sa de referinţă Quichotte, iar Margaret Atwood concurează pentru Booker Prize cu The Testaments, continuarea The Handmaid's Tale.

Jurizarea operei semnată de Margaret Atwood este învăluită în secret. Romanul său nu a fost încă publicat, fapt ce a contribuit la un proces extraordinar de complex ce a presupus semnarea unor acorduri de confidenţialitate astfel încât membrii juriului să poată citi opera, a declarat preşedintele Booker, Peter Florence.

Faptul că o carte generează această cantitate extraordinară de preocupare în lumea lecturii, este ceva ce trebuie preţuit, a spus Florence.

Romanul a fost oferit spre lectură juriului sub forma unor copii cu watermark, pe care fiecare membru le-a ţinut într-un loc sigur pentru a evita scurgerea conţinutului.

Ceilalţi autori finalişti în competiţia din acest an Booker Prize sunt: Lucy Ellmann, cu romanul Ducks, Newburyport, Bernardine Evaristo, cu Girl, Woman, Other, Chigozie Obioma - An Orchestra Of Minorities şi Elif Shafak - 10 Minutes 38 Seconds In This Strange World.

Romanul lui Salman Rushdie (72 de ani), publicat recent, vorbeşte despre relaţiile tată-fiu, neînţelegeri între fraţi, rasism, criza opioidelor, spioni cibernetici şi sfârşitul lunii. Scriitorul britanic de origine indiană, împotriva căruia un tribunal islamic iranian a emis, în 1989, o sentinţă de condamnare la moarte după publicarea romanului The Satanic Verses, a fost recompensat cu Booker Prize în 1981 pentru Midnight's Children, iar ulterior a primit distincţia Best Of The Booker, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a acestui premiu literar.

The Testaments, al autoarei canadiene Margaret Atwood, este un roman care se desfăşoară la 15 ani după scena finală din The Handmaid's Tale, descris de juriu ca terifiant şi palpitant. Atwood (79 de ani) a câştigat Booker Prize în anul 2000 pentru The Blind Assassin şi a mai fost nominalizată de câteva ori de-a lungul timpului.

Booker Prize, acordat pentru prima dată în 1969, este deschis scriitorilor de orice naţionalitate, care scriu în engleză şi publică în Regatul Unit sau Irlanda.

Numele câştigătorului va fi făcut public pe 14 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel