"Marele marș al secuilor" ocupă 45 de kilometri din DN 11

mars secui
mars secui

"Marele marș al secuilor" se va desfășura duminică, 27 octombrie, în județul Covasna, și simultan în 11 localități și la o intersecție de pe Drumul Național 11. Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a precizat că evenimentul la care sunt așteptați peste 150.000 de maghiari este susținut de toate organizațiile politice și civice ale minorității, precum și de biserici. Anul acesta a fost unul al tensiunilor diplomatice între România și Ungaria,  cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind scandalul steagului secuiesc arborat pe o instituție publică. Reacții dure au apărut și după școala de vară maghiară de la Băile Tușnad, unde europarlamentarul UDMR Laszlo Tokes a cerut protectorat Budapestei pentru Transilvania.

"Marele marș al secuilor" este este inițiat de CNS, care spune că duminică se va forma în Covasa, pe DN 11, un lanț uman de 45 de kilometri.

Izsak Balazs a subliniat, miercuri,  într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), şi primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor (UDMR), importanţa faptului că există "un consens fără precedent" între organizaţiile politice maghiare în ceea ce priveşte "Marele marş al secuilor".

"Am constatat în ultimii ani că vocea, părerea noastră, a comunităţii maghiare, nu este luată în considerare. Din acest motiv, pe lângă cele parlamentare, vom apela şi la un alt mijloc democratic, organizând un miting. Acest eveniment nu este doar un protest, ci are şi un mesaj pozitiv, şi anume să spunem «Da» Ţinutului Secuiesc pentru că suntem convinşi de faptul că viitorul Ţinutului Secuiesc poate să înceapă doar cu acest «Da»", a spus primarul din Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localităţi şi la intersecţia de la Reci, pentru a forma ulterior un lanţ viu de 45 de kilometri, între comunele Breţcu şi Chichiş.

Nemulțumirea partidelor autonomiste și motivul declarațiilor și acțiunilor inflamatoare pe care le fac este Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920. Ungurii îl consideră o nedreptate istorică. Hârtia semnată de Puterile Aliate și Imperiul Austro-Ungar a dus la desființarea acestuia din urmă și la formarea Ungariei ca stat independent, dar unii istorici maghiari spun că, de fapt, teritoriul unguresc a fost sfârtecat și împărțit la Versailles între vecinii Budapestei. Alți istorici însă, argumentează că nu se poate vorbi despre o "pierdere" a teritoriului maghiarilor. Mai degrabă, spun specialiștii, Tratatul de la Trianon a scăpat populația majoritară din Transilvania de naționalismul agresiv promovat de Ungaria și a redat ardelenilor, printre altele, libertatea religioasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel