Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Marea Unire. De ce s-a opus Ucraina. Pact secret cu Austro-Ungaria

sfatul tarii
sfatul tarii

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

La finalul Marelui Război când deja provinciile românești se anexau cu patria mamă, Ucraina s-a opus vehement unirii Basarabiei cu Regatul României.

Prezent la o dezbatere DC News pe tema Marii Uniri în anul Centenarului, isotricul Marius Diaconescu a explicat ambițiile teritoriale ale Ucrainei care a revendicat chiar întreaga Basarabie.

„Ucraina a obținut un avantaj. A avut un act adițional secret încheiat cu Austro-Ungaria, potrivit căruia, toate teritoriile din Imperiul Austro-Ungar care erau locuite de ucraineni să formeze o provincie ucraineană în cadrul imperiului. Un fel de Ucraina de Vest. Privea Galiția și Bucovina. Ele trebuiau unite într-un fel de provincie sub stăpânirea coroanei austriece. Anexa de la Brest-Litovsk a încurajat Ucraina să revendice mai mult.

Faptul că în nordul Basarabiei, în zona Hotinului, și în sudul Basarabiei, au fost câteva zeci de mii de ucraineni care trăiau amestecați cu românii, i-a încurajat să revendice inițial toată Basarabia. Văzând că nu primesc nimic au cerut nordul și sudul Basarabiei. Ceea ce s-a întâmplat în 1940, când după ce URSS a intrat în Basarabia a rupt sudul și nordul și le-a anexat Ucrainei”, a povestiti Marius Diaconescu.

Urmărește aici întregul interviu:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel