EXCLUSIV  Marea Unire. De ce au acceptat-o Marile Puteri: "A contat efortul militar"

Sursa foto: Intervio
Sursa foto: Intervio

Prezentă la interviurile DCNews, Daniela Zaharia, istoric, a vorbit despre Marea Unire și intervenția României în Ungaria.

"A contat intervenţia în Ungaria. A contat efortul militar al României şi până în 1918 şi cel din 1918-1919, refuzând să se oprească la Tisa. Situaţia era complicată cu Rusia, cu ceea ce se întâmpla în Ungaria şi agresivitatea regimului Bel Kun (...).

Aliaţii apreciau că ar fi putut să negocieze mai bine cu regimul sovietic de la Budapesta, dacă România nu ar fi avansat dincolo de Tisa, în Ungaria. Faptul că au intrat în Budapeste a elimenat factorul acesta din negocierile de pace. Nu a mai contat. Această Republică Sovietică a dispărut, nu a mai fost luată în calcul.

Noua armată maghiară construită de Bela Kun fusese susținută de naționaliștii maghiari, până când au descoperit că armata avea scopul de a promova ideologia bolșevică decât cea de a reconstitui o Ungarie istorică (....) Am reuşit să eliminăm sovietele maghiare, ceea ce a dat posibilitatea relaxării unui front de negocieri (...) În momentul respectiv toată lumea dorea să iasă din război", spune istoricul Daniela Zaharia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel