Marea Britanie a dat interdicţie de export pentru o copie a cărţii ''Amantul doamnei Chatterley''

Autorităţile britanice au dispus luni o interdicţie temporară de la scoaterea din ţară a unei copii a romanului ''Amantul doamnei Chatterley'' de D. H. Lawrence, relatează DPA.

Copia a fost deţinută anterior de Laurence Byrne, judecătorul care a supervizat un proces faimos din anii 1960 în cadrul căruia editura Penguin Books a fost acuzată de obscenitate pentru referirile cu tentă sexuală din acest roman. Exemplarul în cauză conţine note scrise de mână de judecător şi de soţia acestuia, Dorothy, în timpul procesului.

Michael Ellis, secretar de stat britanic pentru Arte, a emis interdicţia de la export în încercarea de a menţine cartea pe teritoriul Marii Britanii după ce exemplarul a fost vândut în cadrul unei licitaţii organizată de Sotheby's în luna octombrie 2018 cu 56.250 de lire sterline (73.000 de dolari americani).

Procesul în care a fost implicată cartea 'Amantul doamnei Chatterley' a captat atenţia publicului în 1960. A fost un moment de cumpănă în istoria culturală, când idealurile victoriene au fost înlocuite de o atitudine mai modernă. Sper că poate fi găsit un cumpărător care să păstreze în Marea Britanie această parte importantă a istoriei naţiunii noastre, a declarat Ellis într-un comunicat.

Cartea a fost publicată prima oară în Italia, în 1928, şi în Franţa, un an mai târziu.

Opera necenzurată a fost publicat pentru prima dată în Marea Britanie de Penguin Books în 1960, la un an după ce Parlamentul a adoptat Legea privind publicaţiile cu conţinut obscen potrivită căreia operele cu tentă sexuală puteau fi publicate doar dacă aveau un merit cultural sau contribuiau la bunul public.

După victoria în instanţă, Penguin Books a vândut un număr record de 2 milioane de copii în doi ani.

Vezi și: Cât de respectate sunt drepturile copilului în țări cu tradiție în democrație

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel