Maramureş: Crescătorii de oi ar putea distruge cantităţi mari de lână deoarece nu au cumpărători

Crescătorii de oi din judeţul Maramureş ar putea fi nevoiţi să distrugă lâna rezultată din tunderea oilor în luna mai, înaintea trimiterii oilor pentru aproape patru luni la păşunat pe munte, deoarece nu au cumpărători, a declarat, marţi, pentru Agerpres, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi din Maramureş, Dumitru Pop.

"Situaţia pare a fi fără ieşire, nimeni, nicio firmă din Transilvania nu doreşte să achiziţioneze lâna noastră. (...) Numai în primăvara aceasta, crescătorii de oi au mai strâns acasă câteva sute de kilograme de lână, plus lâna adunată din anii trecuţi. De-a lungul anilor am tot încercat să valorificăm lâna pe piaţa locală, regională, prin unele firme din domeniul construcţiilor de case sau blocuri, însă încercarea noastră n-a avut succes. Câteva firme ne-au dat speranţa că ar putea cumpăra lâna, dar au revenit şi ne-au spus că e prea complicat şi vor utiliza alte tehnologii pentru izolarea pereţilor. O să mai încercăm în toamnă, poate o să avem mai mare noroc. Dacă nu vom reuşi să o valorificăm, cu siguranţă vom fi nevoiţi să distrugem lâna, adică să o aprindem", a spus Dumitru Pop. 

Potrivit acestuia, lâna de oaie pentru a fi preluată de potenţiale firme din domeniul construcţiilor ca şi material izolator trebuie bine spălată şi uscată.

"Lâna trebuie spălată în vâltori, trebuie să fie bine curăţată, uscată şi depozitată în condiţii optime, altfel nu ar putea fi utilizată ca şi material izolant. Şansa noastră e că încă există vâltori pe râuri în unele sate din Maramureş, loc unde se poate curăţa lâna. Mai avem şi meşteri populari care mai folosesc lâna pentru hainele de sărbătoare, covoare, cergi sau alte bunuri, însă nici acestea nu se mai fac aşa cum se întâmpla în urmă cu 20-30 de ani", a declarat Dumitru Pop. 

În context, directorul Direcţiei Agricole Maramureş, Virgil Ţânţaş a declarat, pentru AGERPRES, că valorificarea lânii este o problemă pentru crescătorii de oi din judeţ, pentru că firmele din domeniul construcţiilor preferă să apeleze la tehnologii mai practice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel