Manuale școlare. Război între edituri și Minister: Decizie COMUNISTĂ

Scandalul dintre Ministerul Învățământului și Editurile din România pe tema manualelor auxiliare este în plină desfășurare. Editurile critică introducerea îndrumătorului-ghid propusă de ministrul Liviu Pop în lipsa celorlalte manuale. Miza este însă una uriașă pentru edituri. 

Războiul dintre edituri și Ministerul Educației are o miză uriașă: valoarea manualelor auxiliare atinge valoarea de 80 de milioane de euro. Ministrul Educației Liviu Pop a propus ca până noile manuale vor fi gata, să se predea după un îndrumător-ghid. Propunerea a stârnit valuri de reacții din partea editurilor.

Asociația Headsome Communication și Asociația Editorilor din România au reacționat foarte dur:

"Cui „folosește" întoarcerea la manualul unic propusă de actualul Ministru al Învățământului?, este benefică și de actualitate revenirea la discursul didactic unic, în secolul XXI, într-o țară membră a Uniunii Europene, când țări din Africa tocmai au renunțat la această decizie?, este sănătos ca manualul unic să fie realizat de o instituție unică, subordonată politic ?

"În ultimele zile, și breasla editorială internațională a reacționat cu promptitudine, exprimându-și îngrijorarea cu privire la situația de pe piața manualelor din România, asociind-o cu îndepărtarea de principiile democratice specifice unui sistem de învățământ modern și performant.

'Decizia poartă stigmatul fostului regim comunist', a declarat pentru Publishing Perspectives președintele Federației Editorilor Europeni, Henrique Mota, referitor la posibilitatea ca o editură de stat (Editura Didactică și Pedagogică) să publice toate manualele din România.

[citeste si]

Mai mult, Henrique Mota i-a scris președintelui Klaus Iohannis, subliniind că „asta înseamnă că profesorii și elevii români nu vor mai avea posibilitatea să aleagă între o varietate de manuale, iar competiția dintre mai multe edituri care să producă cele mai bune manuale va dispărea", se arată într-o reacție a asociațiilor Editorilor din România și Headsome Communication. 

Problema a fost dezbătută din nou în ședința de Guvern de astăzi, 30 august.

"I-aș da cuvântul domnului ministru Pop, dar nu o fac pentru că ar trebui să i-l dau pentru a afla cu toții că a îndeplinit o cerință a Guvernului tehnocrat: avem gata manualele de sport de clasa a V-a. Restul sunt în grafic... dar acesta este gata! Guvernul tehnocrat și-a atins scopul post-mortem", a zis premierul Mihai Tudose. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel