Manda: Vrem să renunţăm la serviciile SRI pentru secretizarea stenogramelor

Rodica Mitu / 05 feb 2019 / 17:43
Vasilescu - Manda
Vasilescu - Manda

Claudiu Manda a declarat că va propune preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o OUG prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului legislativ.

„Un alt lucru pe care trebuia să îl facă această Comisie de mult timp este să renunţăm la serviciile SRI de a ne face şi secretiza stenogramele, dar aici este nevoie de o măsură legislativă. În acest sens astăzi am decis să parcurgem această nevoie a Comisiei în doi paşi. Este vorba despre Legea 182/2002, art. 19 care spune care sunt instituţiile care pot să secretizeze şi să desecretizeze propriile documente. Printre instituţiile sau persoanele care pot face acest lucru sunt şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului. Majoritatea colegilor din Comisie au considerat că este important să modificăm legea în aşa fel încât comisiile de control sau comisiile speciale atunci când parcurg un document cu caracter secret sau poartă discuţii cu caracter secret şi vor să îşi facă propriile stenograme să poată să îşi secretizeze şi să îşi desecretizeze propriile stenograme, lucruri care în acest moment, în opinia mea şi nu numai a mea, nu este posibil", a spus Claudiu Manda, la finalul şedinţei de marţi a Comisiei SRI.

Totodată, Claudiu Manda a anunțat că a decis să trimită o adresă către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a cere un punct de vedere asupra oportunităţii propunerii forului legislativ.

 

 

VEZI ȘI: PROTEST 8 februarie, în Piața Victoriei. "NU negociem"