Manda, securitate națională: Este scris în raportul SRI

Claudiu Manda
Claudiu Manda

Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, marţi, că rapoartele anuale de activitate ale SRI prezintă numărul mandatelor de securitate naţională şi punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.

Manda, preşedinte al Comisiei de control al SRI, a replicat afirmaţiilor deputatului USR Lucian Stanciu Viziteu care a susţinut că, în perioada 2005 - 2015, numărul aproximativ de cetăţeni români care au făcut obiectul mandatelor de supraveghere tehnică este de 266.450 şi nu de 6 milioane.

"Nu ştiu de unde are domnul Viziteu cifra, eu pot să vă spun ce este scris în raportul SRI, rapoartele anuale, în care se vorbeşte de mandatele de securitate naţională, câte au fost pe fiecare an, şi punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică şi a ordonanţelor date de procuror pentru 24 de ore. Cifra este prezentată în raportul comisiei, adoptat de comisie, prezentat Birourilor permanente reunite, urmează să fie dezbătut la plen. Mai mult decât atât, vorbim, pe de o parte, de mandate, nu am vorbit de prelungiri de mandate sau de extinderi şi am vorbit atunci când am spus de cifra de 6 milioane de celelalte persoane care nu făceau obiectul mandatelor, dar sigur că interceptându-li-se convorbirile şi acestora li se restricţionau drepturile şi libertăţile, în sensul că atunci când un om era supus unui mandat sau un grup de persoane toate persoanele cu care dialogau, că vorbim de prieteni, cunoştinţe, familie, colegi, coechipieri cu care discutau orice, sigur că erau elemente, inclusiv din viaţa privată, care, după aceea, deveneau informaţii la care aveau acces fie unităţile de Parchet, fie SRI sau unităţile de informaţii pe baza mandatelor pe care le solicitau", a explicat Manda, la Parlament.

El a adăugat că, în acest context, a spus, la vremea respectivă, că unui număr de 6 milioane de persoane li s-au restrâns drepturile.

"Avem şi exemple în contextul în care două persoane interceptate vorbeau de a treia şi s-a gândit DNA că ar trebui să deschidă dosar celei de-a treia, fără să ştie la momentul respectiv că nici măcar nu se cunosc cele trei persoane sau cele două persoane nu o cunosc pe a treia", a susţinut Claudiu Manda.

Ce susține Viziteu

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu a declarat, marţi, că, potrivit unui studiu făcut la Parchete, în perioada 2005 - 2015, numărul aproximativ de cetăţeni români care au făcut obiectul mandatelor de supraveghere tehnică este de 266.450, de 22 ori mai mic decât "cifra vehiculată de PSD".

"Vă prezint rezultatele unui studiu legat de drepturile şi libertăţile civile. Am decis să fac acest demers deoarece PSD, prin vocea senatorului Claudiu Manda şi a colegilor săi din ALDE şi UDMR, a pus în circulaţie în spaţiul public o serie de informaţii false cu scopul direct de a crea confuzie şi de a-i păcăli pe români. Claudiu Manda şi colegii lui din ALDE şi UDMR, într-un document oficial al Comisiei de control asupra SRI, au vehiculat că în România ar fi existat 6 milioane de români interceptaţi, ascultaţi în ultimii 10 ani. (...) Am solicitat informaţii de la toate Parchetele din România şi am primit răspuns de la majoritatea secţiilor, din 249 de Parchete au răspuns aproape 100, inclusiv DNA şi DIICOT. Cifrele arată în felul următor: în urma acestui studiu pot spune că numărul aproximativ de persoane care au fost vizate de mandate de supraveghere tehnică solicitate de procurori şi aprobate de judecători în perioada 2005 - 2015 este de aproximativ 266.455 persoane, adică de 22 de ori mai mic decât cifra vehiculată de PSD", a afirmat Viziteu, membru al Comisiei de control al SRI.

Vezi și: Manda: Aș fi votat moțiunea împotriva lui Tudorel Toader. Poate găsim unul mai sprinten

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel