Maior, reacție după chemarea la MAE: Voi răspunde

Geroge Maior a reacționat după ce Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat să dea explicații cu privire la comentariile sale despre scrisoare trimisă de Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, președintelui Klaus Iohannis. 

Geroge Maior a declarat că a luat act de comunicarea MAE și a ținut să precizeze că Rudolph Giuliani este "o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american".

Am luat act de comunicarea de presă emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la chemarea mea pentru a da explicații pe tema reacției pe care în urma apariţiei în spaţiul public a unei scrisori atribuite unei persoane private din Statele Unite ale Americii (...)Voi răspunde cu interes şi deschidere convocării Centralei MAE unde voi oferi în mod detaliat toate explicaţiile care mi se vor solicita”, a declarat George Maior.

„În ceea ce priveşte comentariul meu pe marginea unei scrisori atribuite lui Rudolph Giuliani, precizez că cetăţeanul american amintit este o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american”, a ținut George Maior să precizeze.

"Am considerat, cu bună credinţă, că este de datoria mea"

 „În condiţiile în care toate poziţiile oficiale exprimate public de reprezentanţii Statelor Unite ale Americii în ultimii ani, inclusiv în cursul acestui an, au fost contrare spiritului şi sensului mesajelor din scrisoarea atribuită domnului Rudolph Giuliani, am considerat, cu bună credinţă, că este de datoria mea, în calitate de ambasador al României, să apăr reputaţia ţării noastre în faţa unor puncte de vedere incorecte”, a continuat acesta.


Referitor la ipoteza afectării relaţiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior face trimitere totodată la scrisoarea pe care a primit-o anul trecut din partea actualului secretarului de stat Mike Pompeo, fost director al CIA, în care oficialul american remarca contribuţia sa la construirea unor relaţii excelente cu Statele Unite.

Ambasadorul subliniază că pune la dispoziţia opiniei publice această scrisoare pentru o înţelegere corectă a substanţei relaţiilor excelente cu SUA pe care le-am construit de-a lungul timpului în folosul României.

Conform textul scrisorii, datată 16 mai 2017, Mike Pompeo, pe atunci directorul CIA, remarca parteneriatul extraordinar cu Statele Unite ale Americii, precum şi conducerea excepţională pe care Maior a asigurat-o în timpul mandatului de director al Serviciului Român de Informaţii şi faptul că acesta a avut un impact profund şi pozitiv asupra SRI şi un rol determinant în dezvoltarea relaţiilor dintre serviciile româneşti şi americane care continuă să existe până în prezent.

De asemenea, în scrisoarea adresată lui Maior, Pompeo sublinia faptul că în timpul mandatului de director al acestuia, SRI a devenit unul dintre cele mai profesioniste, moderne şi eficiente servicii de informaţii europene.

"George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată"

Declaraţia de presă a ambasadorului George Cristian Maior intervine după ce a fost convocat pentru explicaţii în Centrala MAE, conform unui comunicat de presă al ministerului.

"Îi asigurăm pe partenerii noştri internaţionali că în România există voinţa politică necesară din partea Guvernului României şi a Coaliţiei de Guvernământ de a garanta funcţionarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democraţii şi combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupţiei. Domnul Ambasador George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului şi nu reprezintă poziţia MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state. Reamintim că liniile de acţiune ale ambasadorilor sunt agreate la nivelul instituţiilor din România şi orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicaţii în Centrala MAE", a precizat MAE în comunicat.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel