MAE: Cetăţeni români, repatriaţi din Siria prin Liban

Poza descriptivă
Poza descriptivă

Un grup format din şase cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sirian, a fost repatriat din Siria, prin Liban, în urma demersurilor complexe susţinute la nivelul Celulei de criză a Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis marţi Agerpres, repatrierea finalizată la data de 21 ianuarie s-a realizat cu sprijinul Ambasadei României la Damasc, în cooperare cu Ambasada României la Beirut.

'Cu sprijinul echipelor consulare mobile ale misiunilor diplomatice române de la Damasc şi Beirut, grupul a părăsit teritoriul sirian la data de 20 ianuarie 2018 pe cale terestră către Liban, de unde şi-a continuat deplasarea către România, pe cale aeriană, pe ruta Beirut - Otopeni', se arată în comunicat. MAE precizează că a suportat în întregime costurile aferente transportului terestru şi aerian pentru persoanele repatriate.

'Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistenţă şi protecţie consulară acordată de MAE cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele cu risc major de securitate', potrivit aceleiaşi surse. MAE reaminteşte faptul că, de la debutul operaţiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenţia directă a Ambasadelor României la Damasc şi Beirut şi sub coordonarea Celulei de criză a Ministerului de Externe, au fost repatriaţi 747 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora.

Asistenţă şi protecţie consulară

'În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa, Republica Moldova şi Portugalia, aflaţi pe teritoriul Siriei', se precizează în comunicat. MAE reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict de a părăsi zona şi de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informaţiilor furnizate atât prin intermediul aplicaţiei 'Călătoreşte în siguranţă' ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât şi al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare 'Un SMS îţi poate salva viaţa!'.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel