MAE, răspuns la scrisoarea a şapte ambasade privind Justiţia

Conform MAE, întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate de Guvern, iar analizele pe tema reformelor în justiţie ar trebui făcute şi în dialog cu reprezentanţii Legislativului.

Întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate de Guvern, iar analizele pe tema reformelor în justiţie ar trebui făcute şi în dialog cu reprezentanţii Legislativului, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE), ca răspuns la scrisoarea comună a ambasadelor a şapte ţări Europene, făcută publică joi.

În respectiva scrisoare, reprezentanţii misiunilor diplomatice îşi exprimau îngrijorarea cu privire la evoluţiile în reforma justiţiei în România.

'Am luat notă de poziţia exprimată de cei şapte parteneri şi aliaţi ai României cu privire la evoluţiile din domeniul justiţiei. Reasigurând asupra ataşamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real şi concret cu partenerii noştri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările şi cu Comisia Europeană', precizează MAE, vineri, într-un comunicat transmis Agerpres.

Totodată, ministerul consideră că 'orice analiză a acestor evoluţii trebuie să ţină cont şi de un dialog cu reprezentanţii din Parlament privind substanţa concretă a modificărilor legislative propuse'. 'Menţionăm că nicio iniţiativă cu impact asupra cetăţenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări şi comunicări publice organizate de instituţiile abilitate şi de Parlament', se mai arată în răspunsul MAE. Ministerul român subliniază, în acest context, angajamentul executivului român faţă de lupta anticorupţie şi întărirea statului de drept. 'Reiterăm că întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate de Guvern', se arată în mesajul MAE.

[citeste si]

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România fac apel la 'toate părţile implicate' în procesul de reformă a justiţiei 'să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei', se arată într-o scrisoare comună a misiunilor diplomatice, transmisă joi Agerpres.

'Noi, reprezentanţi ai ţărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenenţa la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune şi în special pe statul de drept', arată semnatarii. Totodată, este amintit progresul făcut de România în domeniul justiţiei şi se remarcă 'riscuri' prezentate de modificările propuse la legile justiţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel