Maduro, reacție dură la tentativa de destituire

Maduro
Maduro

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro acuză parlamentul de 'uzurparea suveranităţii populare'.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a acuzat duminică parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, că uzurpează 'suveranitatea populară', la o zi după ce acesta a declarat 'ilegitim' noul său mandat prezidenţial, informează luni AFP. 'Este o Adunare Naţională total inutilă (...), care încearcă încă o dată să pună în scenă destituirea preşedintelui legitim, uzurpând suveranitatea populară', a afirmat Maduro.

Preşedintele venezuelean a făcut această declaraţie înainte de a participa la un meci de baseball cu miniştrii săi şi membrii Înaltului Comandament militar - principalul său susţinător - pe un stadion al Forţelor Armate, în Caracas. Această întâlnire sportivă a fost transmisă de televiziunea guvernamentală. Sâmbătă, în cadrul unui vot de anvergură mai mult simbolică, noul preşedinte al parlamentului, Juan Guaido, a reafirmat 'caracterul ilegitim' al noului mandat prezidenţial al lui Maduro. După ce s-a angajat să 'pună în funcţiune condiţiile necesare unui guvern de tranziţie şi să convoace alegeri libere', el le-a cerut Forţelor Armate să susţină eforturile în vederea 'restaurării democraţiei în Venezuela'.

Citește și: Venezuela. Grupul de la Lima, presiune pe Maduro. 12 țări au SEMNAT

Acte ostile la adresa preşedintelui

'Guido este o marionetă, un agent al americanilor', i-a replicat duminică liderul socialist de 56 de ani, reales în 20 mai pentru un nou mandat de şase ani, în urma unor alegeri contestate. Vineri, ţările Grupului din Lima, exceptând Mexicul, au anunţat - cu susţinerea SUA, care nu sunt membre ale Grupului - că nu vor recunoaşte al doilea mandat al preşedintelui venezulean, care ar urma să înceapă la 10 ianuarie.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al Venezuelei l-a acuzat duminică, într-un comunicat, pe purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Robert Palladino, că a declanşat 'acte ostile' la adresa preşedintelui, prin susţinerea adusă parlamentului de la Caracas. Palladino şi-a exprimat sâmbătă 'susţinerea pentru Adunarea Naţională', calificând-o drept 'singura instituţie legitimă' din Venezuela.

Citește și: Criză Venezuela. Trump, o nouă lovitură pentru Maduro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel