EXCLUSIV  Mădălina Turza, povestea nespusă din spatele candidaturii surpriză la europarlamentare

Foto: Facebook / Maria Mădălina Turza
Foto: Facebook / Maria Mădălina Turza

Pentru prima dată în istoria Alegerilor Europarlamentare din România, mama unui copil cu dizabilități și-a asumat o candidatură independentă, o candidatură ce poartă o poveste nespusă, frumoasă și grea în același timp.

Luni, 21 ianuarie 2019, de ziua fetiței sale, Maria Mădălina Turza și-a lansat candidatura independentă pentru Parlamentul European.

Este prima candidatură independentă din istoria alegerilor europarlamentare a unei mame de copil cu dizabilități și activist voluntar pentru drepturile omului.

În România lui 2019, încă sunt oameni care râd sau se întorc cu spatele când văd o persoană cu dizabilități pe stradă. Groapa creată în societate ne înghite pe toți. Am ajuns să credem că unii sunt mai oameni decât alții și nu înțelegem că asta vorbește cel mai mult despre noi, nu despre ei. Conceptul de comunitate e aproape inexistent. Există implicare la nivelul unui balon în care suntem noi, familia și cei apropiați nouă.

Într-o societate în care ne facem rău singuri prin nepăsare, încă există persoane care încearcă să rupă barierele. Mădălina Turza își cere auzită vocea. Este, în primul rând, mamă pentru Clara, diagnosticată cu Sindromul Down. În urmă cu 14 ani, i s-a spus să-și lase fetița în spital și să facă alt copil. Acela a fost momentul în care a înțeles că ușile s-au închis în fața ei și a Clarei. Au urmat nopți nedormite, bucurii și tristeți alături de alți părinți, marșuri și o luptă continuă pentru ceea ce e normal. Este și președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), pe care l-a înființat în urmă cu aproape 11 ani, când a realizat că în România nu are „niciun fel de soluție” pentru copilul ei. De atunci, a reprezentat în instanță și în fața Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării mii de copii.

„Am decis să candidez ca independent la PE"

Mădălina Turza și-a anunțat candidatura ca independent la Parlamentul European, luni, la un centru de terapii pentru copiii cu dizabilități din Sectorul 4, acolo unde se desfășoară viața a zeci de copii și părinți. Decizia de a candida nu a fost ușor de luat, însă entuziasmul ce nu a fost răpus de momentele grele și speranța de mai bine care s-a încăpățânat să nu apună au fost mai presus de orice temere. A realizat că schimbarea nu o să cadă din cer, ca ninsoarea, ci se face zilnic prin efort asumat. „După zece ani de luptă pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi, am înţeles că în lupta nesfârşită cu zidurile de nepăsare ridicate şi menţinute în jurul nostru, timpul nu mai are răbdare, iar copiii noştri mai au puţin şi devin adulţi. Adică o nouă generaţie pierdută. Astfel, cu susţinerea părinţilor de copii cu dizabilităţi şi a oamenilor care cred în incluziune şi justiţie socială, am decis să candidez ca independent la PE", a spus Mădălina Turza.

Întrebată care a fost, poate, cel mai greu moment pe care a fost nevoită să-l gestioneze, a răspuns astfel pentru DCNews: „În 2013-2014, am încercat, printr-un efort colosal, cu părinți din România să ducem în Parlament prima lege pentru drepturile copiilor cu dizabilități. Am reușit să scriem acea lege. Apoi am reușit să o introducem în Parlament, adică să și-o asume 20-30 de deputați și senatori de la vremea respectivă. A intrat ca proiect de lege în Parlament. Din acel moment, s-a declanșat o campanie furibundă. A fost un moment tare greu. Am primit sute de telefoane de amenințări, sindicaliștii mi-au vandalizat mașina și mi-au scris handicapații la școala specială, primeam mesaje oribile".

Potrivit acesteia, în prezent, la nivelul UE nu există legislaţie care să reglementeze coerent aspectele vieţii persoanelor cu dizabilităţi, iar acest lucru se reflectă în statisticile europene de abandon şcolar şi neangajare în câmpul muncii şi în viaţa persoanelor cu dizabilităţi din România. „Veţi găsi în mine un partener şi o portavoce pentru drepturi, libertăţi şi egalitate de şanse. Fie că sunteţi părinţi de copii sau adulţi cu dizabilităţi, părinţi în general, tineri, femei, bătrâni sau dezavantajaţi şi vulnerabili pentru că sunteţi diferiţi, voi lupta pentru ca drepturile voastre să fie respectate şi viaţa noastră să fie mai uşoară", a transmis Mădălina Turza.

„Înainte de a fi candidat sau europarlamentar, eu sunt cetăţean român. Voi susţine, negocia şi intra în alianţe parlamentare pentru acele iniţiative care răspund nevoilor specifice ale românilor şi intereselor lor fie că este vorba de alocări financiare europene, egalitate de tratament, securitate sau echitatea în politicile de comerţ şi desfacere a bunurilor", a declarat ea.

Promisiune pentru Clara

În final, promisiunea pe care i-a făcut-o copilului său în ziua de 1 Decembrie: „Pentru tine mi-am depășit limite mai mari decât m-aș fi putut gândi vreodată. Și tot pentru tine vreau ca țara în care tu trăiești și care acum nu te merită să fie mai bună și mai primitoare. Și te rog să nu fii supărată pe noi toți românii, care au ridicat garduri în jurul tău, căci astea sunt vremurile în care tu ai venit pe lume. Nu suntem toți oameni răi și nepăsători, ci suntem rezultatul unei istorii grele și mai avem de învățat. Mami îți promite că face și va face tot ce îi stă în putință și chiar mai mult pentru ca tu, iubita mea, să poți să te simți ACASĂ, în ROMÂNIA".

VEZI ȘI:

Mădălina Turza (CEDCD), interviu. Povestea Clarei. Protestul la care toți românii ar trebui să fie în stradă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel