Macron și Johnson, convorbire telefonică. Ce au discutat

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu noul premier britanic Boris Johnson.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu noul premier britanic Boris Johnson, pe care l-a invitat să efectueze o vizită în Franţa în săptămânile imediat următoare, a indicat preşedinţia franceză citată vineri de AFP. Pe de altă parte, ministrul francez pentru afaceri europene l-a avertizat pe Johnson că acordul de Brexit nu va fi renegociat, a consemnat Reuters.

În convorbirea telefonică de joi seara, Emmanuel Macron - aflat în vacanţă în sudul Franţei - l-a felicitat pe Boris Johnson pentru numire şi a "salutat cooperarea lor în probleme bilaterale, europene şi internaţionale", a menţionat preşedinţia. Cei doi lideri au convenit de asemenea să discute despre Brexit în săptămânile care vin, "în conformitate cu exigenţele Uniunii Europene", a mai arătat palatul Elysee.

Boris Johnson este aşteptat în Franţa peste circa o lună, cu prilejul summitului G-7 care va avea loc la Biarritz între 24 şi 26 august. Ministrul de stat francez pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin, l-a atenţionat pe de altă parte vineri pe noul premier britanic că, deşi este gata să coopereze cu el, Parisul şi alte capitale europene nu vor renegocia termenii ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron, întâlnire cu Boris Johnson

"Preşedintele Emmanuel Macron se va întâlni cu Boris Johnson săptămânile următoare în Franţa. Vrem să lucrăm cu el. Să lucrăm", a punctat ministrul francez pe canalul France 2, insistând că acordul de retragere - respins de trei ori de parlamentul britanic - este cea mai bună cale de a asigura un Brexit "ordonat" şi că acum trebuie discutat cu prioritate viitorul relaţiei dintre Marea Britanie şi blocul comunitar.

Boris Johnson, succesorul Theresei May, care şi-a asumat prin demisie eşecul de a face adoptat acordul de Brexit, a declarat că Regatul Unit trebuie să se retragă din UE pe 31 octombrie, chiar în lipsa unui acord. El a refuzat să excludă suspendarea Parlamentului sau întreruperea sesiunii parlamentare pentru a-i împiedica pe deputaţi să adopte legi în vederea blocării unei versiuni de Brexit fără acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel