Peoteste Franța. Macron apără condiţiile de folosire a lansatoarelor ”flash-ball”

Deși criticile Consiliului Europei sunt extrem de clare, Emmanuel Macron se arată a fi un apărător al condiţiilor de folosire a LBD.

Lansatoarelor flash-ball (LBD) sunt acele dispozitive care proiectează gloanţe neletale de cauciuc de calibrul 40 mm până la o distanţă de 50 de metri). Ele au fost folosite de forţele de ordine din Franţa în timpul protestelor ”vestelor galbene”, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a apărat miercuri folosirea lor, chiar și după apelul Consiliului Europei la suspendarea utilizării acestora în numele respectării drepturilor omului, transmite AFP.

Consiliul Europei i-a cerut marţi Franţei să suspende utilizarea LBD în cadrul operaţiunilor de menţinere a ordinii în Franţa în vederea respectării mai bune a drepturilor omului, la trei luni după debutul mişcării sociale a vestelor galbene. De asemenea, Consiliul Europei i-a solicitat Parisului să-şi revizuiască doctrina sa de folosire a armelor de forţă intermediară, categorii în care sunt incluse LBD.

Citește și: Vot Kovesi. Reacția grupului Verzilor/ALE din Parlamentul European

Rezoluția Parlamentului European

Îi revine ministrului de interne să răspundă punct cu punct recomandărilor care sunt făcute, a afirmat miercuri Macron, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel. Dar aşa cum ştiţi, a existat deja o politică de mare limitare şi transparenţă a acestor materiale cu o doctrină clar stabilită, a spus şeful statului francez. Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a invitat marţi autorităţile franceze să nu aducă restricţii excesive libertăţii de asociere paşnică, ea criticând puterea dată prefecţilor în Franţa de a interzice unei persoane să manifesteze.

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care condamnă utilizarea 'disproporţionată' a forţei de către poliţie în timpul manifestaţiilor. În rezoluţia respectivă, eurodeputaţii au denunţat recurgerea la intervenţii violente şi disproporţionate din partea autorităţilor publice în timpul protestelor şi al manifestaţiilor paşnice. Textul nu vizează un stat membru în mod special, dar a dat ocazia unei dezbateri animate în hemiciclul de la Strasbourg.

Citește și: Kovesi, selfie cu protestatarul Ceaușescu. Ciutacu: Iohannis să fie mândru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel