Macedonia de Nord, aderare la NATO. Gabriel Leş: Se întăreşte securitatea în Balcani

Gabriel Les
Gabriel Les

Aderarea Macedoniei de Nord la NATO va contribui la îmbunătăţirea mediului de securitate în Balcani, a declarat, marţi, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, cu ocazia vizitei la Bucureşti a omologului din Republica Macedonia de Nord, Radmila Sekerinska-Jankovska. 

"Am felicitat-o pe doamna ministru pentru finalizarea cu succes a demersurilor de aderare la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istoria lumii, în care Republica Macedonia de Nord va deveni, în curând, cel de-al 30-lea membru cu drepturi depline. Faptul că vom fi 30 de aliaţi în cadrul NATO va face Alianţa mai puternică şi va contribui, în mod sigur, la îmbunătăţirea mediului de securitate din regiunea Balcanilor", a spus Gabriel Leş într-o declaraţie de presă la sediul MApN.

Macedonia de Nord, asigurată de sprijinul României

El a asigurat-o pe Radmila Sekerinska-Jankovska de sprijinul României în continuare şi a arătat că România va reprezenta mereu un prieten şi un aliat de nădejde.

"În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală şi regională, am discutat despre continuarea strânsei colaborări în domeniul informaţiilor pentru apărare, pe spaţii şi tematici de interes reciproc precum situaţia de securitate din regiunea Balcanilor de Vest şi fenomenul migraţiei. De asemenea, am evidenţiat sprijinul constant al României pentru eforturile de integrare euroatlantică a Republicii Macedonia de Nord, cu accent pe domeniile planificare strategică, instrucţie şi doctrină, logistică, resurse umane, comunicaţii şi informatică, cât şi pentru consolidarea cooperării în cadrul Procesului reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est, a cărei reuniune o vom găzdui aici la Bucureşti între 15 şi 17 octombrie, precum şi în cadrul Brigăzii din Sud-Estul Europei (South-Eastern Europe Brigade - SEEBRIG)", a mai spus Gabriel Leş, conform Agerpres.

În cadrul întâlnirii, ministrul român a prezentat eforturile României de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic al NATO, în cadrul Prezenţei Înaintate Adaptate a NATO, dar şi prin dezvoltarea pe teritoriul naţional a unei capabilităţi de comandă şi control terestre de nivel corp de armată.

"Am reiterat, cu această ocazie, angajamentul ţării noastre de a continua contribuţia echitabilă la partajarea sarcinilor în cadrul Alianţei, pe cele trei paliere - financiar, capabilităţi şi contribuţii la operaţii şi misiuni - şi am făcut cunoscut faptul că, în România, pentru al treilea an consecutiv, bugetul alocat apărării se ridică la două procente din PIB, valoare ce se va menţine pentru cel puţin 10 ani", a mai declarat Leş.

Un alt subiect abordat cu ministrul apărării Macedoniei de Nord a fost cooperarea în cadrul Uniunii Europene, în contextul deţinerii de către România, în primele şase luni ale anului 2019, a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE. 'În ceea de priveşte dimensiunea de apărare, România a continuat, pe timpul mandatului, eforturile aflate în derulare la nivel european pentru dezvoltarea tuturor iniţiativelor privind Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Revizuirea coordonată anuală a apărării (CARD) şi Fondul european de apărare (EDF)', a afirmat Leş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel