Urmărește emisiunea live


Macedonia, ADERARE la UE. Se stabilește data începerii negocierilor

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Macedonia se aşteaptă la stabilirea în curând a unei date pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi îşi va intensifica eforturile de implementare a reformelor necesare aderării, a declarat vineri premierul macedonean Zoran Zaev, transmite Reuters. 

Demersurile de aderare la UE ale Macedoniei, care este candidată oficial din 2005, sunt blocate de Grecia din cauza vechii lor dispute legate de numele fostei republici iugoslave. După ce a ajuns la putere, anul trecut, Zaev a accelerat eforturile de reglementare a acestui diferend cu Atena, care susţine că folosirea numelui Macedonia echivalează cu o revendicare teritorială din partea vecinei sale pentru regiunea sa nordică purtând acelaşi nume. Grecia blochează din acelaşi motiv şi aderarea Macedoniei la NATO, aminteşte Reuters. 

"Avem un obiectiv concret. Nu am fost niciodată atât de aproape de stabilirea unei date pentru începerea negocierilor de aderare la UE", a spus premierul macedonean după o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

Problema numelui țării. Dispută cu Grecia 

"Lucrăm la rezolvarea cu succes a problemei numelui, ceea ce va deschide uşa lansării negocierilor de aderare la UE şi intrării în NATO", a dat asigurări Zaev, angajându-se ca administraţia sa să-şi "dubleze" eforturile ca reformele să devină "mai vizibile, concrete şi eficiente". 

Guvernele occidentale consideră că aderarea la NATO şi UE a statelor din Balcanii de Vest reprezintă cea mai bună metodă de stabilizare a acestei regiuni, încă marcată de urmările conflictelor armate din anii 90. În recentul său raport de progres privind cele şase state, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia. Dar pentru lansarea propriu-zisă a acestor tratative toate statele membre trebuie să dea în prealabil undă verde, ceea ce e greu de crezut că ar putea face Grecia înainte de reglementarea problemei numelui. 

Donald Tusk a efectuat o vizită la Skopje pentru o reuniune cu lideri regionali, inclusiv din Croaţia şi Slovenia, singurele două foste republici iugoslave care au aderat deja la UE, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel