EXCLUSIV  ”M-a înșelat. Doare al dracului de mult”. De ce călcăm strâmb. Răspunsul psihologului

divorț
divorț

Bărbaţii și femeile tind să gândească și să simtă diferit în legătură cu relațiile.

Dacă o femeie înşală înseamnă că este mai probabil ca relaţia să se sfârşească decât dacă un bărbat înşală. Bărbaţii, faţă de femei, de obicei separă sexul de conexiunile intime. Pentru mulți bărbați, sexul este sex, iar relațiile sunt total altceva. Un bărbat care înșală poate face acest lucru fără a simți o legătură emoţională cu persoana respectivă, în timp ce o femeie care înşală o poate face din alte motive, sexul și conexiunea emoțională fiind strâns legate, cea din urmă fiind chiar mai importantă.

Când femeile înşală, există un element de romantism, de intimitate, conexiune sau dragoste

Adesea îşi trădează partenerii pentru că se îndrăgostesc sau simt că partenerul nu le oferă atenţia şi afecţiunea pe care şi-o doresc. Bărbații sunt mai predispuși să înşele pentru a-şi satisface nevoile intime, pentru a se simţi validaţi ca bărbaţi şi atrăgători pentru sexul opus, fiind cu mai puține gânduri de intimitate emoţională. De asemenea, s-a descoperit că bărbaţii au tendinţa să caute aventuri când sunt într-o relaţie de lungă durată, nivelul de testosteron scade în această perioadă şi creşte la vederea unei femei tinere şi atrăgătoare, la fel cum creşte şi comportamentul de risc, tentaţia de a se implica într-o aventură. Le creşte nivelul de testosteron şi după ce divorţează/se despart de parteneră. Bărbaţii deseori consideră că infidelitatea lor, care e strict sexuală, nu afectează relaţia, că sunt fericiţi în relaţia lor şi că îşi iubesc partenerele.

Vestea că partenerul te-a înşelat te poate face să suferi enorm. Căsnicia sau relaţia poate să ajungă într-un moment de impas, plin de conflicte, care o poate distruge. Apare întotdeauna întrebarea “De ce”? Este firesc să vrei să ştii de ce te-a înşelat partenerul, dar adesea nu există un simplu răspuns, un singur motiv. Indiferent de motive, veți avea o mulțime de sentimente negative de rezolvat și va trebui să vă gândiţi şi să decideți cum să mergeți mai departe.

Cum putem face mai uşor faţă trădării partenerului?

Teama de abandon şi de a fi înşelat, frica de singurătate şi de a trăi fără omul iubit, suferinţa, şocul, depresia, confuzia, toate aceste sentimente apar şi sunt fireşti. Va trebui să aveţi răbdare pentru că e nevoie de timp pentru a trece peste durere, peste şocul că iubirea v-a fost rănită şi înşelată. Aceste trăiri nu vor dispărea atât de repede, chiar dacă veţi încerca să iertaţi şi veţi continua să fiţi împreună, vor rămâne neîncrederea, furia, nesiguranţa. Relaţia s-a schimbat, nu mai poate fi la fel ca înainte. Acceptaţi asta. Acceptaţi-vă propriile trăiri. Împărtăşiţi-le deschis partenerului, dar fără să îl acuzaţi, de multe ori, adevărul fiind la mijloc. Nu încercaţi să vă răzbunaţi pe partener, răzbunarea răneşte nu doar pe celălalt, ci şi pe noi înşine.

Veţi putea avea anumite reacţii fizice la stres, precum problemele de somn, greaţa, tremur, dificultăţi de atenţie şi de concentrare, mâncatul excesiv sau prea puţin. Mâncaţi sănătos şi faceţi-vă un program, faceţi mişcare, ocupaţi-vă de activităţile care vă plac, alocaţi-vă timp, relaxaţi-vă, nu vă refugiaţi în muncă excesivă. Nu vă învinovăţiţi pentru ce s-a întâmplat, nu-l învinovăţiţi nici pe partener dacă vreţi să vă eliberaţi de toate emoţiile negative, încercaţi să iertaţi cu adevărat.

Iertarea reală apare atunci când îndepărtăm orice gând negativ şi lăsăm iubirea să ne vorbească

Evitaţi să vă victimizaţi,  încercaţi să nu rămâneţi în rolul de victimă, mai rău vă veţi simţi, neajutoraţi şi răniţi. Dacă aveţi copii, nu îi amestecaţi în problemele de cuplu, această problemă vă priveşte doar pe voi doi, implicându-i şi pe ei nu le faceţi decât mult rău. Căutaţi suportul celor din jur, nu treceţi singuri prin suferinţă. Înainte de a vă decide cu privire la încheierea sau nu a căsătoriei, este înțelept să discutați cu un specialist în relaţiile de cuplu, care va fi neutru și vă va ajuta să obțineți o perspectivă obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat.

În acel moment am simţit o durere cumplită în tot corpul. Pornea de la inimă. Aş fi fost dispus să o iert, să trecem peste acel eveniment, măcar de dragul copiilor.


Mai jos este o mărturie emoţionantă a unui bărbat înşelat care a trecut prin şocul despărţirii:

“Am simţit atunci când s-a întâmplat. Ceva în comportamentul soţiei mele se schimbase, era mai rece cu mine, mai distantă. Am tot întrebat-o timp de o săptămână dacă este în regulă, dacă s-a întâmplat ceva. După ce a tot insistat că nu s-a întâmplat nimic, că doar nu se simte prea bine, a recunoscut. Mi-a spus că îi pare rău, dar că a greşit faţă de mine. Că se simte rău din cauza asta, că se simte vinovată şi că nici nu mă poate privi în ochi când ştie ce a făcut. A spus că trebuie să ne despărţim, că nu poate să trăiască în continuare ştiind ce a făcut. În acel moment am simţit o durere cumplită în tot corpul. Pornea de la inimă. Am început să tremur efectiv şi nu mai puteam să stau în picioare. Nu mai exista nimic în jur. Nu mă mai puteam gândi la nimic, singura întrebare care îmi umbla prin cap era: De ce? Aş fi fost dispus să o iert, să trecem peste acel eveniment, măcar de dragul copiilor, doar să nu divorţăm. Dar nu a mai fost cale de întors. După aceea, am suferit o lungă perioadă de timp, dar a trecut. Însă de atunci am rămas cu o traumă, o frică de a fi înşelat şi minţit, şi cu promisiunea solemnă făcută mie că nu am să înşel niciodată. Niciun om. Pentru că ştiu cum doare. Doare al dracului de mult.” M.P, 41 de ani

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel