Lumini roșii în București, vineri seară

Evenimentul „Uniți împotriva tuberculozei”, cea mai amplă acțiune de conștientizare a riscurilor pe care le reprezintă tuberculoza, va avea loc vineri, 24 martie.

București va fi, alături de Geneva, Toronto, Madrid, Barcelona, Sevilla, Gijón, Cadiz, Murcia, Zamora, Toledo, Santander, Valladolid, Rio de Janeiro, Brazil, Tbilisi, Edmonton, Cleveland, Newcastle-upon-Tyne, Cascada Niagara și Ferrari World în Abu Dhabi, unul dintre punctele roșii care marchează lupta împotriva tuberculozei la nivel mondial.

"Vom ilumina în roșu statuile de pe esplanada de vizavi de Universitatea București. Apoi, la ora 19:30, din cartoane colorate și luminate cu telefoanele mobile vom realiza, cu ajutorul publicului, o săgeată roșie, simbolul oficial al luptei împotriva tuberculozei (TB)", se arată în comunicatul Parteneriatului Stop TB România. 

Deși România face progrese an de an în combaterea și controlul tuberculozei, rămâne în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri și la incidența TB. Una dintre cauze este și aceea că în România încă nu sunt disponibile toate medicamentele pentru formele grave de TB (multidrog rezistentă și extensiv rezistentă). O altă cauză este lipsa de informare a populației.

"Dacă ar fi informați, mai mulți oameni s-ar prezenta din timp la medic și ar avea șanse mai mari de vindecare. Dacă mai multe laboratoare din țară ar dispune de tehnici moderne de diagnosticare rapidă a tuberculozei, dacă ar avea la dispoziție toate medicamentele necesare, iar pacienţii ar primi suport psiho-social adecvat, medicii ar salva mai multe vieți decât o pot face acum", se mai arată în sursa citată. 

Programul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei:
-11:00 - pe esplanada cu statui de la Universitate, voluntari ai organizațiilor membre ale Parteneriatului Stop TB România vor distribui trecătorilor materiale de informare despre tuberculoză, pentru a demitiza informații greșite care circulă despre această boală.
-19:00 - iluminarea în culoare roșie a statuilor din Piața Universității.
-19:30 - flash mob – realizarea, din persoane, a săgeții roșii din logo-ul „Uniți împotriva tuberculozei”, folosind hârtie colorată si lanternele telefoanelor mobile.

La eveniment vor participa voluntari din organizaţiile membre în cadrul Parteneriatului Stop TB Romania: Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Societatea Studenților în Medicină din București, Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză, Crucea Roşie, Asociaţia Româna Anti-SIDA, Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Romanian Harm Reduction Network, Organizaţia Salvaţi Copiii.

La eveniment va fi prezentă și jurnalista Paula Rusu, fostă pacientă cu tuberculoză şi susţinătoare activă a drepturilor persoanelor afectate de această boală.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel