Ludovic Orban, la Buzău. Declaraţii de presă

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a participat la un eveniment electoral la Buzău, prilej cu care a făcut o serie de declaraţii.

Iată declaraţiile complete făcute de către Ludovic Orban la Buzău: 

Pe data de 26 mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, preşedintele României a convocat un referendum fundamental pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti.

Pe data de 26 mai, românii sunt chemaţi să-şi exprime voinţa privitor la două teme fundamentale pentru societatea românească.

Corupţia este o ameninţare extrem de serioasă la adresa sănătăţii societăţii româneşti, o ameninţare gravă la adresa democraţiei şi de asemenea, un pericol pentru dezvoltarea economică a României.

Faptul că nu avem autostrăzi, faptul că nu avem spitale moderne, faptul că nu avem o calitate a serviciilor medicale la standarde europene, faptul că de multe ori banii alocaţi pentru sistemul de educaţie în diferite investiţii nu sunt cheltuiţi corect şi nu duc la îmbunătăţirea calităţii actului de educaţie şi a serviciilor care sunt acordate către copiii noştri, se datorează într-o mare măsură corupţiei.

Faptul că foarte multe investiţii nu se realizează în România, faptul că foarte multe companii iau decizia să nu se dezvolte sau să plece din România, se datorează de asemenea corupţiei.

"Corupţia loveşte în interesul fiecărui cetăţean"



Corupţia loveşte în interesul fiecărui cetăţean. Resursele publice în loc să fie canalizate pentru realizarea unor obiective de larg interes care să îmbunătăţească calitatea vieţii românilor, aceste resurse publice sunt drenate în buzunarele private, iar acest lucru s-a întâmplat pe scară largă, mai ales în guvernările PSD-ALDE.

România astăzi este pe mâna unor indivizi care fie au fost condamnaţi, fie urmează a fi condamnaţi, fie sunt subiectul unor anchete penale privind fapte de corupţie. De 2 ani şi jumătate, de când s-a format această coaliţie majoritară, principala preocupare a acestei coaliţii majoritare este să facă praf justiţia din România, să intimideze magistraţii, să calce în picioare independenţa justiţiei, să oprească orice anchetă privitoare la săvârşirea de fapte de corupţie şi de asemenea, să-i scape de pedeapsă pe cei care au jefuit România.

Preşedintele României a iniţiat acest referendum pentru a da posibilitatea românilor să stopeze acest fenomen al corupţiei şi mai ales a dat posibilitatea românilor să se exprime clar pe această temă.

Prima întrebare, dacă sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie. Este o întrebare la care 90% dintre români, cel puţin, spun da. În toate discuţiile pe care le-am avut cu românii şi în toate cercetările sociologice pe care le-am făcut.

Românii îşi doresc ca în viaţa publică să existe corectitudine, cinste, onestitate şi dacă există oameni care deţin puterea, care folosesc puterea pentru a se îmbogăţi din resurse publice, îşi doresc ca aceşti oameni să fie pedepsiţi.

"Îi îndemn pe toţi românii să vină la vot şi să spună DA la referedum"



Îi îndemn pe toţi românii să vină la vot şi să spună DA. Să îşi exprime această voinţă la referendum. Este fundamentală întrunirea cvorumului şi mai ales întrunirea numărului de voturi necesare pentru a valida acest referendum şi pentru ca voinţa românilor, care este certă astăzi în societatea românească, să devină lege.

Ca orice om care intră în viaţa politică şi vrea să deţină o funcţie publică, să înţeleagă că în România nu se poate fura, că în România există toleranţă zero faţă de corupţie şi că în România oricine îşi permite să fure va fi condamnat şi nu are nicio şansă să fie iertat de pedeapsă.

Votul "Da" la întrebarea referendumului iniţiat de preşedintele Iohannis este fundamental pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti, care trebuie să arunce în afara vieţii publice, să arunce din instituţiile publice corupţia şi să dea un semnal clar către toţi deţinătorii de putere că nu există iertare pentru faptele de corupţie.

A doua întrebare este iarăşi o întrebare fundamentală. Aproape, la fiecare şedinţă a Guvernului de doi ani şi jumătate stăm cu inima la gură ca nu cumva Guvernele PSD-ALDE să mai de o OUG în domeniul justiţiei. Există o respingere totală în societatea românească faţă de reglementarea prin OUG fără consultare publică, fără dezbatere, fără procedura normală de adoptare a legilor în Parlament. Ca atare, preşedintele le cere românilor, la acest referendum, să spună "DA" pentru interzicerea reglementării prin OUG în domeniul justiţiei, adică în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare.

Votul la referendum este fundamental pentru o societate democratică



Votul la referendum este fundamental pentru o societate democratică, sănătoasă, o societate europeană, care respectă valorile, principiile şi regulile de la nivel european, care respectă tratatul Uniunii Europene, prevederile Articolului 2 al Tratatului privitor la statul de drept.

Orice fel de deznodământ decât validarea acestui referendum riscă să dea apă la moară hoţilor, corupţilor, celor care folosesc puterea pentru a se îmbogăţi fără niciun fel de respect faţă de lege şi riscă să dea frâu liber la pierderea de resurse fundamentale pentru dezvoltarea societăţii româneşti, care, repet, în loc să ajungă în investiţii publice, în loc să ajungă în creşterea calităţii serviciilor către cetăţeni, vor ajunge în buzunarele private şi nimeni nu va recupera aceşti bani. Se ştie foarte clar că încă din 2013 că PSD are o obsesie, să dea legea amnistiei şi graţierii. De vreo doi ani de zile, aproape la fiecare şedinţă de Guvern se aşteaptă emiterea unei OUG, care să amnistieze sau să graţieze faptele de corupţie. Mai mult decât atât, de 2 ani şi jumătate, prin demersuri de toate felurile au încercat să dea amnistii şi graţieri parţiale sau să dea acte normative cu dedicaţie care să permită liderilor actualei puteri să scape de consecinţele legii, de braţul lung al legii, să scape pentru faptele de corupţie pe care le-au săvârşit.

Ca atare, îi îndemn pe români să vină în număr mare, să vină masiv la vot să voteze DA la referendum, la ambele întrebări şi de asemenea, să voteze partidul care îl susţine pe preşedintele României, care susţine acest referendum şi care susţine că România trebuie să fie o ţară cu o justiţie independentă, o ţară care respectă drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, o ţară în care cine săvârşeşte fapte de corupţie este pedepsit.

(Când se va termina colaborarea cu PSD pe toate planurile?)

Resping categoric o astfel de afirmaţie. Partidul Naţional Liberal este adversarul cel mai hotărât, cel mai radical şi cel mai puternic, adversarul care are capacitatea de învinge acest partid nesănătos pentru democraţia românească care ţine România pe loc de 30 de ani.

Orice fel de colaborare cu PSD-ul este interzisă prin decizia forurilor statutare ale Partidului Naţional Liberal, iar de când sunt eu preşedinte al Partidului Naţional Liberal, aproape bătălia cu PSD, mai puţin din cauza noastră cât din cauza pesediştilor, s-a transformat într-un război care de multe ori depăşeşte să spun cadrul democratic, pentru că PSD nu ştie să fie un competitor democratic, PSD ştie să îşi adune voturi prin ameninţare, prin intimidare, prin şantaj, prin transformarea instituţiilor publice în filiale de partid, prin corupţie, prin închiderea oricărei voci care îndrăznşete să-i critice, prin cumpărarea mass-mediei, prin toate mijloacele care sunt nedemocratice, iar acest lucru ne-a transformat pe noi într-un adversar care trebuie să utilizăm toate pârghiile democratice pe care le avem la dispoziţie pentru a putea să punem punct acestei guvernări nenorocite pentru România.

(Astăzi, colega dv. doamna Turcan a cerut Curţii Constituţionale încetarea mandatului de de deputat al domnului Dragnea. Spuneţi-ne)

Păi a prezentat şi argumentaţia. În mod normal, conform regulamentului Camerei Deputaţilor, Articolul 7 alineatul (3), trebuie invalidat mandatul unei persoane condamnată pentru infracţiuni în legătură cu procesul electoral. Dragnea este condamnat definitiv pentru infracţiuni săvârşite în cursul referendumului, conform Codului penal, referendumul este asociat infracţiunilor în domeniul electoral. Ca atare, din punctul nostru de vedere nu trebuia validat mandatul şi solicităm Curţii Constituţionale să anuleze mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea.

Avem o bază juridică extrem de serioasă, adică lucrurile sunt clare, v-am spus, din perspectiva regulamentului Camerei, din perspectiva legislaţiei electorale şi din perspectiva Codului penal, această validare a mandatului a fost făcută abuziv de o majoritate care, evident, nu a ţinut cont de prevederile legii şi de prevederile regulamentului şi am găsit această formulă să solicităm Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea hotărârii care cuprinde validarea mandatului lui Dragnea cu scopul de a invalida mandatul lui Dragnea.

Eu vă spun sincer, baza legală este solidă, aşteptăm din partea Curţii Constituţionale să invalideze mandatul lui Dragnea, să scăpăm de ruşinea asta de pe obrazul Parlamentului României, să nu mai permitem practica în instituţiile cele mai importante ale României să ajungă persoane care sunt condamnate şi care urmează să mai fie condamnate pentru ştiţi foarte bine că Dragnea mai are un proces în care a fost condamnat în primă instanţă şi în care urmează să se dea verdictul în instanţa de apel pe data de 20 mai. Un proces în care toată lumea ştie despre ce e vorba, că domnul Dragnea fiind preşedinte al Consiliului judeţean a angajat două persoane la Consiliul judeţean, la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi ca aceste persoane în loc să aibă grijă de copii, în loc să îşi folosească timpul şi leafa pe care o primeau pentru a avea grijă de copiii din Teleorman, şi-au desfăşurat întreaga activitate, n-au călcat o zi la muncă, întreaga activitate şi-au desfăşurat-o la sediul PSD, unde Dragnea era preşedintele PSD, adică şi în această, ca să spun aşa, procedură după prima condamnare, probabil pe data de 20 mai Dragnea nu are cum să scape.

(Despre referendum)

Mă aştept să fie referendum. De altfel se vede şi din cercetările sociologice şi din reacţia oamenilor. Sigur că încă nu are notorietate de 100% acest referendum. Ştiţi foarte bine că mai ales în comunităţile rurale, în oraşe mai mici nu există o informare atât de curentă şi obiectivul nostru este să informăm toţi cetăţenii despre acest referendum, să le spunem care este obiectivul acestui referendum şi vă garantez că dintre cei care se vor prezenta la vot, minim 90% vor vota în favoarea referendumului, pentru că asta e opţiunea firească a oamenilor. 90% din populaţia României constituie cea mai periculoasă ameninţare la adresa funcţionării normale a societăţii româneşti, corupţia. De asemenea, resping amnistia şi graţierea într-un procent de 94%, conform cercetărilor sociologice.

Ca atare, facem campanie alături de preşedintele României, de a-i convinge pe oameni să vină la vot, să înţeleagă că votul lor este fundamental, că România poate să revină la o stare de normalitate şi poate să revină pe un drum corect, nu cum este astăzi pe un drum care Dragnea şi Tăriceanu nu duc nicăieri această ţară.

(Domnule preşedinte Orban, despre calitatea actualei campanii electorale şi segmentul de două săptămâni, care este cel mai important. Cum îl vedeţi că se va derula?)

Noi facem campanie electorală extrem de intensă, o campanie electorală care pe lângă evenimentele publice la care îi invităm pe membrii şi simpatizanţii noştri să transmită mesajele publice. Facem o campanie din casă în casă, o campanie la firul ierbii cum se numeşte, o campanie în care încercăm să interacţionăm cu cât mai mulţi dintre cetăţenii să le transmitem mesajele Partidului Naţional Liberal. După cum bine ştiţi, ieri, Partidul Naţional Liberal a adoptat programul partidului pentru alegerile europarlamentare. De asemenea, le transmitem românilor alte proiecte ale Partidului Naţional Liberal, care sunt proiecte extrem de benefice pentru multe categorii de cetăţeni. Vă dau un exemplu, proiectul de lege prin care vrem să permitem ca şi angajaţii din mediul privat, să beneficieze de vouchere de vacanţă, astfel încât asigurând deductibilitatea cheltuielilor pentru acordarea acestor vouchere de vacanţă pentru a echilibra tratamentul între angajaţii din sectorul public şi angajaţii din sectorul privat. Pentru că astăzi angajatorii din mediul privat nu au absolut niciun fel de facilitate care să-i stimuleze să acorde aceste vouchere de vacanţă. S-a creat o discriminare între angajaţii din sectorul public şi angajaţii din sectorul privat. Tot pentru angajaţii din mediul privat avem un proiect de lege extrem de bun, care permite fiecărei companii să crească veniturile angajaţilor lor, lăsând la dispoziţia companiei 20% din impozitul pe profit şi care permite ca aceşti bani să fie folosiţi de companii pentru a da bonificaţii salariale către angajaţii cu rezultate în muncă. Tocmai pentru a-i ajuta să câştige mai bine şi pentru a ajuta companiile să stabilizeze angajaţii care sunt foarte bine plătiţi, spre deosebire de PSD, care vrea să-i amnistieze pe infractori, dar şi pe rău platnici, noi vrem să-i bonificăm pe bun platnici. 90% dintre cetăţenii români şi dintre companiile din România sunt bun platnici, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp. Ăştia vor să-i premieze pe cei care nu respectă legea, care reprezintă cam 10% din populaţie. Noi vrem să dăm bonificaţii fiscale în procent de 15% pentru bunii platnici, pentru cei care îşi plătesc o perioadă de timp taxele şi impozitele la termen. Asta va duce şi la stimularea a ceea ce se numeşte colectarea voluntară.

Avem o mulţime de proiecte de lege, în toate domeniile de activitate cu adresabilitate. De exemplu, piuţină lume ştie că Partidul Naţional Liberal a reuşit să impună în modificarea la Legea energiei electrice şi gazului, readucerea înfiinţării distribuţiilor de gaz în competenţa autorităţilor locale. În 2012, PSD a lipsit autorităţile locale de această competenţă, această competenţă a ajuns la Ministerul Economiei şi din 2012 până în 2019 nu s-a înfiinţat nicio distribuţie de gaz în nicio localitate din România, în condiţiile în care România este ţară care se află pe locul 2, după plecarea Marii Britanii, ca rezervă de gaz natural iar românii nu beneficiază de această facilitate la care ar avea dreptul.

Vă dau un singur exemplu. Ungaria care nu are gaz nici pentru 5% din consumul intern. Are 90% din populaţia maghiară conectată la reţeaua de gaz, ori noi am modificat legea, am readus în competenţa autorităţilor locale, iar modificarea Legii offshore, am indicat că jumătate dintre taxele colectate din exploatarea offshore se vor constitui într-un fond care să finanţeze aceste distribuţii locale de gaz în localităţile României.

Avem o mulţime de proiecte în toate domeniile, iar voluntarii noştri sunt in interacţiune directă, în comunicare directă cu oamenii.

Le transmit românilor un mesaj foarte simplu şi foarte clar, că dacă votează PNL, PNL poate să bată PSD, fiind singurul partid care are această capacitate, iar înfrângerea PSD-ului va duce la probleme grave în actuala coaliţie majoritară şi în PSD şi va duce inclusiv la căderea acestui guvern.

De altfel, Partidul Naţional Liberal a anunţat clar că, după alegerile europarlamentare va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi până atunci, pe data de 26 mai îi invităm pe români să depună propria lor moţiune de cenzură împotriva Guvernului, votând Partidul Naţional Liberal la alegerile europarlamentare şi votând DA la referendum.

(Voiam să vă întreb, că tot a venit vorba de resursele offshore şi de resursele care se exploatează de către corporaţii străine în România, resurse care nu se mai regenerează, dacă n-ar fi utilă constituirea unui fond de solidaritate şi pentru presă?)

Să ştiţi că de când Rareş Bogdan a revenit în Partidul Naţional Liberal am purtat mai multe discuţii pe tema unei forme de susţinere a mass-mediei libere, dar căutăm modele. Chiar am dat în cercetare posiblitatea să facem o analiză comparativă a legislaţiei din principalele ţări europene privitor la susţinerea mass-mediei, să vedem care e cel mai bun model şi cu siguranţă vom veni cu un pachet legislativ pe tema asta. Eu vă spun sincer, Rareş nu ştie sau poate ştie dar a uitat, inclusiv eu am fost jurnalist şi am lucrat un an şi ceva, în anii 90-91 am lucrat la "Viitorul românesc", care, sigur, era un ziar oarecum liberal, adică cu tentă liberală, da, un cotidian, şi ştiu ce înseamnă sa fii jurnalist. Ca atare, pentru noi media este fundamentală în consolidarea democraţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel