"Luceafărul huilei", pentru prima dată la Petroșani după 1999

cozma
cozma

Fostul lider de sindicat al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a revenit, duminică după-amiază, la Petroșani, pentru prima dată din 1999, după ce în data de 1 decembrie i-a expirat interdicția de a intra în localitate. 

În prima sa vizită la Petroșani, după 1999, Miron Cozma, cuprins de emoții a intrat după 16 ani în casa fratelui său, Tiberiu Cozma, a vizitat sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani pentru a vedea ce s-a schimbat, a trecut pe la fostul sediu al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, în prezent părăsit, şi a mers cu un grup de prieteni într-un local cu specific hardrock pe care îl frecventa înainte de a intra în închisoare, informează Realitatea.net.

La intrarea în Petroșani, Miron Cozma, însoţit de un grup de prieteni şi de soţia sa, Marinela Niţu, a fost întâmpinat de fratele său, lider de sindicat la Mina Lonea, dar şi de alţi membri ai familiei şi foşti ortaci.

"Adevărul e că, datorită formaţiei profesionale, cea de miner, am căpătat aşa, o mare experienţă în a nu fi emotiv. De data aceasta aş putea spune că sunt copleşit de emoţii. Nu-mi vine să cred că reuşesc, în sfârşit, după atâţia ani, să calc pe pământ de Petroşani. Voi merge la prieteni, la mormântul părinţilor mei, pentru că este incredibil ca într-o ţară civilizată a mileniului trei, ţară europeană, să ceri aprobare de la miliţie - pentru că asta e miliţie neocomunistă, nu e poliţie, până la poliţie mai e cale lungă - să merg la mormântul părinţilor mei. E incredibil că asemenea lucru se întâmplă în România", a declarat Miron Cozma.

Cozma și-a prezentat și calendarul vizitei la Petroșani, care se va întinde pe parcursul unei săptămâni, după cum fostul lider de sindicat a confirmat. "Stau şi eu de Moş Nicolae cu nepoţica. În 4, vreau să depun şi eu o coroană la un monument al minerului, împreună cu sindicatul Minei Lonea, care mi-a lansat invitaţia de a depune această coroană de flori, pentru că nu am mai făcut-o de mult timp şi nu pentru că nu mi-aş fi dorit. Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, eu am introdus-o ca sărbătoare a minerilor", a spus Cozma.

În plimbarea sa prin municipiul Petroşani, Miron Cozma s-a întâlnit cu un grup al USL care se afla pe străzi într-un marş, însă jandarmii i-au avertizat pe manifestanţi că acţiunea este ilegală, neavând aprobare pentru miting. De când a ieşit din penitenciar, în cei cinci ani de interdicţie, lui Miron Cozma i-a fost permis să tranziteze municipiul Petroşani doar pentru a ajunge la mormântul părinţilor săi din Petrila sau pentru a participa la evenimente în Lupeni sau Uricani.

În urma implicării sale în mineriadele din 1991 şi 1999, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care Miron Cozma le-a primit pentru implicarea mineriade: şapte ani şi 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) şi zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanţa supremă pentru mineriada de la Costeşti, din februarie 1999). De asemenea lui Miron Cozma i-a fost impusă, pentru o perioadă de cinci ani, interdicţia de a intra în Bucureşti şi Petroşani.

Fostul lider al minerilor Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007 din Penitenciarul Rahova, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel