Se scumpește factura la apă pentru locuitorii dintr-un județ. Prețul, mai mare cu 23%!

Locuitorii judeţului Hunedoara vor plăti cu 23% mai mult la factura de apă rece şi canalizare, după ce Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a aprobat miercuri un proiect de hotărâre prin care s-a propus majorarea tarifelor la apa rece cu aproape 8%, iar la canalizare cu 46%.

Conform hotărârii adoptate de consilierii judeţeni, la propunerea operatorului regional de apă Apa Prod SA Deva, companie aflată în subordinea CJ Hunedoara, preţul unui metru cub de apă va creşte la 4,11 lei, fără TVA, iar cel al canalizării va ajunge la 3,65 lei, fără TVA.

O analiză riguroasă

Hotărârea a fost criticată de consilierii judeţeni din opoziţie, care au solicitat explicaţii în ceea ce priveşte destinaţia sumelor rezultate suplimentar din majorarea de tarif. Ei au cerut ca echipa de management a companiei de apă să prezinte un program de eficientizare a societăţii la capitolul costuri, deoarece din calcule rezultă că ponderea salariilor în preţul final al apei reci reprezintă aproximativ 70%.

"Analizând structura de cheltuieli, am constatat că la capitolul de salarii ponderea cheltuielilor cu munca vie în preţul final este undeva la 70%. În opinia noastră este un procent destul de mare şi s-ar impune o analiză riguroasă astfel încât aceste cheltuieli să fie aduse la un nivel moderat, în jur de 50-60%, ceea ce ar avea, cu siguranţă, influenţe în preţul final al apei potabile", a declarat liderul consilierilor judeţeni PNL, Florian Toma.

Ce spun reprezentanții CJ



Pe de altă parte, conducerea CJ Hunedoara a precizat că vechile tarife la apă şi canalizare nu au mai fost majorate din anul 2015, în condiţiile în care costurile cu materialele şi salariile au crescut.

"În momentul în care vorbeşti de creştere de preţ pe un produs care include energie electrică, piese de schimb, carburant - nemajorate din anul 2015, fără să ţii cont că toate cele menţionate înainte, inclusiv salariile s-au mărit, nu cred că e un lucru bun. E un lucru care poate fi folosit ca o treabă care poate influenţa din punct de vedere politic", a apreciat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

Noile tarife au fost calculate pentru un consum de apă potabilă de 8,32 milioane metri cubi pe an şi un volum al canalizării de 7,54 milioane metri cubi pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel