Liviu Popescu, reacție la "economia circulară" a Oanei Bogdan: Când nici lingura din mâna ta nu mai e a ta...

Liviu Popescu a reacționt față de ideea de "economie circulară" promovată de Oana Bogdan, fostă membră PLUS.

"Da, foarte mișto ideea de a nu mai avea nimic in proprietate și de a înlocui lucrurile din viața noastră cu servicii. Dar când nici lingura din mâna ta nu mai e a ta...

1. Cât durează consolidarea in rândul firmelor care închiriază linguri?

2. În cât timp firma dominantă pe piața lingurilor de închiriat începe să abuzeze de poziția sa ?

3. Cum facem când curierul care aduce lingura cu care mănânci "va livra azi între 10.00 și 17.00" ?

4. În cât timp ne cumpărăm la loc propria lingură?", a scris Liviu Popescu pe Facebook.

Ce spune Oana Bogdan

Oana Bogdan a postat pe Facebook un scenariu din 2016  publicat de World Economic Forum, care, potrivit acesteia, "rezolvă în primul rând sărăcia și inegalitatea", făcând referire la România.

"Vă provoc azi, în prima zi a anului, să ne gândim la scenarii pentru #viitor (nu sunt membra nici unui partid politic). "Bine ați venit în anul 2030. Nu dețin nimic. Nu dețin o mașină. Nu dețin o casă. Nu dețin aparate sau haine. Tot ceea ce consideram în trecut un #produs a devenit acum un #serviciu: transport, cazare, mâncare și toate lucrurile de care avem nevoie în viața noastră de zi cu zi.

#Transport. Nu mai are nici un sens să deținem mașini, când putem apela la vehicule fără șofer care ajung la noi în câteva minute.

#Cazare. Banii de chirie îi câștig subînchiriind spațiul în care trăiesc (sau o parte din el) atunci când nu am nevoie de el (sunt la muncă sau plecat din oraș).

#Mâncare. Uneori am chef să gătesc. Echipamentul necesar este livrat în câteva minute. De când transportul e gratuit, nu mai are sens să ții în casă ustensile de bucătărie. Le închiriezi când ai nevoie de ele.

#Cumpărături. S-au transformat în alegerea lucrurilor de folosit, pe care le închiriez. Uneori aleg eu, alteori vreau ca algoritmul să o facă pentru mine.

Economia circulară

Toate astea au făcut posibilă #economia #circulară. Când produsele devin servicii, nimeni nu mai e interesat de obiecte care nu țin mult. Totul e gândit să fie durabil, reparabil și reciclabil. Folosim energie curată și metode de producție curate. Nimeni nu îndrăznește să se atingă de ariile naturale protejate, pentru că suntem toți conștienți de valoarea lor în calitatea vieții noastre. În orașe sunt spații verzi, plante și arbori peste tot.

De când AI și roboții au preluat o mare parte din munca noastră, avem timp să mâncăm bine, să dormim bine și să petrecem timp cu alți oameni. Avem mai mult #timp de gândire, de creare și de dezvoltare.

#Viața noastră este mult mai bună decât cea de acum zece ani, când devenise atât de clar că nu puteam continua cu același model de creștere, care generase boli ale stilului de viață, schimbări climatice, criza refugiaților, degradarea mediului, orașe congestionate, poluarea apei, poluarea aerului, tulburări sociale și șomaj."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel