EXCLUSIV  Liviu Dragnea poate fi PREMIER. CCR, DECIZIA care permite REJUDECAREA ”Referendumul”, ce spune Lucian Bolcaș

CCR a luat o decizie bombă prin care Liviu Dragnea, președintele PSD, ar putea fi premier. 

Decizia CCR

CCR a făcut publică Decizia 33 din 23 ianuarie 2018 cu privire la obiectele de neconstituționalitate ridicate în legătură cu modificările aduse Legii 304/2004. CCR a stabilit că este neconstituțional articolul care prevede existența posibilității ca foști judecători, care și-au încetat activitatea, să fie încadrați pentru redactarea proiectelor de hotărâri judecătorești. Argumentele judecătorilor CCR sunt bazate pe cauza "Cerovsek și Bozicnik împotriva Sloveniei" în care CEDO a subliniat că judecătorii care n-au participat la proces nu pot motiva și semna hotărârea judecătorească pentru că nu pot oferi garanția că s-a realizat o bună administrare a actului de justiție. CCR a subliniat că redactarea și motivarea hotărârii judecătorești nu poate fi făcută decât de judecătorul care a participat la dezbateri și deliberări. În caz contrar, s-ar încălca dreptul la un proces echitabil.  CCR a mai precizat că "motivarea hotărârii judecătorești este un act inerent funcției judecătorului cauzei, constituie expresia independenței sale și nu poate fi transferată către o terță persoană".

Cazul Liviu Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumul” în aprilie 2016. A primit motivarea 10 luni mai târziu. Hotărârea de condamnare nu a fost semnată de două dintre judecătoarele care au luat decizia: Livia Stanciu, Luminița Zglimbea. În locul celor două judecătoare, pensionate, a semnat președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea. 

Ce poate face președintele PSD

Avocatul Lucian Bolcaș a explicat, pentru DCNews, că ”Hotărârea CCR nu e automată. Liviu Dragnea poate face o acțiune în justiție pentru desființarea hotărârii prin care i se respingea calea de atac. Hotărârea CCR, care vine după o excepție de neconstituționalitate ridicată în cursul procesului, dar pronunțată după finalizarea procesului, îi permite lui Liviu Dragnea să solicite, în instanță, desființarea hotărârii de condamnare. Când va fi desființată hotărârea de condamnarea, Liviu Dragnea poate fi premier, în acel moment nefiind condamnat definitiv de instanță. Apelul se va rejudeca, se ia de la zero. Rejudecându-se apelul, judecătorii Completului de 5 de la ÎCCJ pot lua orice decizie în dosarul `Referendumul`”. 

Sabie cu două tăișuri

Pe scurt, Liviu Dragnea, în baza deciziei CCR poate obține, în instanță, anularea hotărârii definitive de condamnare la doi ani cu suspendare și reluarea procesului ”Referendumului”. În momentul în care decizia nu va fi definitivă, el poate fi premier, motivând că nu este condamnat. Este o sabie cu două tăișuri. Odată reluat procesul, Completul de 5 de la ÎCCJ poate lua orice nouă decizie în dosarul ”Referendumul”: poate decide achitarea, poate decide condamnarea la doi ani cu suspendare, cu este acum, sau poate decide închisoare cu executare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel