Liviu Dragnea, culise CExN-fulger. Ce pregătește președintele, cum votează partidul, ce miniștri demisionează

 

Hotărârea premierului Mihai Tudose de a nu demisiona, indiferent de decizia CEX-ului fulger organizat luni, crează îngrijorare maximă la vârful PSD. Ca urmare, se confruntă două scenarii.

Potrivit unor surse DCNews, președintele partidului, Liviu Dragnea,  este pregătit să-i ceară demisia premierului. În cazul în care acesta refuză să respecte decizia partidului, planul taberei Dragnea este să-i retragă sprijinul politic. Din informațiile pe baza cărora se pregătesc scenariile celor două, sau mai precis trei tabere din partid, mai mulți miniștri vor demisiona, dacă la Comitetul Executiv Național de luni se va vota pentru retragerea sprijinului acordat de PSD guvernului. Totuși, mișcarea nu va avea amploarea celei care l-a lăsat singur în Palatul Victoria pe fostul premier Grindeanu. Mihai Tudose a reușit să-și atragă sprijinul unor organizații și al unor miniștri, cum ar fi cel al Transporturilor, Felix Stroe. Aceștia ar rămâne în guvern, boicotând decizia CExN.

Dragnea are sprijin popular în partid

Indiferent ce se întâmplă în guvern, activul PSD rămâne alături de Liviu Dragnea. Frica de statul paralel este principalul argument al celor care doresc limitarea puterii lui Tudose. Declarația premierului ”eu nu înțeleg ce este statul paralel” a revoltat partidul, aflat de 13 ani în confruntare cu așa numitul stat paralel. Suportul popular pe care îl are Dragnea la nivelul membrilor de partid, într-o eventuală confruntare cu Tudose, îi face pe liderii de organizații să ezite în a se poziționa altfel decât de partea ”civililor”.

De aceea, s-a creionat o a treia cale, care presează pentru un armistițiu între cele două tabere. Gabriela Firea, la o zi după Codrin Ștefănescu, a identificat drept vinovați pe ”amândoi” și le-a cerut imperativ să găsească o soluție de compromis. Nicolae Bădălău se pare că va avea o poziție similară.

Ce i se va reproșa premierului Tudose

Oricum, scandalul din Poliție rămâne  principala acuză la adresa premierului. Tabăra Dragnea pare a fi a renunțat la ideea a-i cere demisia lui Tudose pentru afirmația nefericită legată de secui, care a ridicat o minge la fileu Ungariei. Chiar dacă ar fi avut credibilitate pe plan extern, această acuzație risca să îi supewre pe naționaliști. 

Ca urmare, se va porni de la gafa premierului de a felicita Poliția, după scandalul de pedofilie. În acest context, se va susține că decizia de a-l susține pe chestorul Despescu în pofida ministrului Carmen Dan face parte din planul lui Tudose de a-și consolida puterea personală, dar este și o dovadă a pactului pe care îl are premierul cu structurile de forță asociate statului paralel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel