Lista grăsimilor care te ajută să slăbești. Mit spulberat

Denisa Zamfir / 13 Martie 2019 / 18:37
Siluetă
Siluetă

Nu orice fel de grăsimi îngrașă, ci chiar te ajută să scapi de depozitele rezistente de grăsime, în special celulită și cele din jurul taliei, scrie Andreea Sava, pe blogul personal. Totodată, eliminarea completă a grăsimilor din alimentație este și periculoasă fiindcă organismul nostru are nevoie de ele.

Anatomic vorbind, creierul nostru este alcătuit în proporție de 60% din grăsimi. Tocmai de aceea nu trebuie excluse total nici măcar în timpul curei de slăbire. Profesorul Mencinicopschi spune că o dietă compet lipsită de grăsimi este periculoasă dar că acestea nu trebuie să depășească 30% din aportul caloric zilnic și, evident, sursa lor e foarte importantă.

Problema este, așadar, ce fel de grăsimi îi dai organismului tău pentru că, pe lângă îngrășare, ele se depun în jurul organelor, afectându-le funcționarea, pe vasele de sânge, ducând la accidentele vasculare și neoxigenarea creierului și a organelor, și influențează activitatea creierului.

Grăsimile rele sunt cele saturate. Consumate în exces duc la toate efectele menționate mai sus plus deficiențe de memorie și de învățare, mergând până la boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer și Parkinson, dar favorizează și apariția diabetului de tip 2 prin dezvoltarea rezistenței la insulină. Dar există și grăsimi bune care chiar ajută în cura de slăbire.

Grăsimi rele VS grăsimi bune – Lista doctorului Menci

Grăsimi rele

 

Cele saturate din produsele grase de origine animală, fast food
Cele saturate din produsele lactate
Excesul de acizi grași Omega 6 din uleiurile vegetale (floarea-soarelui, porumb, șofranel)
Uleiuri vegetale hidrogenate care se găsesc în produsele de patiserie, margarină, biscuiți și chipsuri


Grăsimile bune

 

Acizii grași Omega 3 din peștele oceanic: somon, sardine, ton, fructe de mare etc
Grăsimile vegetale nehidrogenate din: legume verzi, nuci de tot felul (consumate crude), semințe de in sau pin, uleiul de rapiță, cânepă, măsline, arahide, argan. Atenție, însă, la aportul caloric, mai ales în cazul nucilor și semințelor. Trebuie mâncate cu măsură.

Vezi și: Dieta cu brânză, efect uimitor: Slăbești 1 kilogram pe zi