Liderul Statului Islamic a murit. Donald Trump confirmă - UPDATE

Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit în operaţiunea unui comando american în Siria.

UPDATE: Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat duminică, în cadrul unui discurs, că liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit, scrie Mediafax după un anunț al CNN. 

Președintele american a informat că militarii americani l-au încercuit pe Baghdadi, iar acesta și-a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa. Trei dintre copiii liderului ISIS au murit în explozie. Potrivit lui Trump, niciunul dintre militarii americani implicați în operațiune nu a decedat.

Abu Bakr al-Baghdadi, pe numele său real Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri, a devenit unul dintre cei mai căutați teroriști din lume în 2014, după ce teroriștii grupării Stat Islamic au capturat orașul irakian Mosul.

- Știrea inițială - 

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fost vizat de o operaţiune militară în nord-estul Siriei în cursul căreia ar fi fost ucis, au relatat mass-media, înaintea unui anunţ "foarte important" pe care urmează să îl facă preşedintele Donald Trump duminică dimineaţă, potrivit AFP.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse pe teren, comandouri americane au fost transportate cu elicoptere şi au debarcat în cursul nopţii în regiunea Idlib unde se aflau 'grupuri apropiate de SI', gruparea Statul Islamic.

Donald Trump, anunț important la Casa Albă 

Preşedintele american Donald Trump va face de la Casa Albă un anunţ "foarte important" duminică la ora 09.00 (13.00 GMT), a anunţat sâmbătă seara purtătorul său de cuvânt Hogan Gidley, fără a da alte detalii.

"Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important", a anunţat pe Twitter preşedintele american într-o postare misterioasă, cu puţin timp înaintea acestui comunicat.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, posturile americane de televiziune CNN şi ABC au relatat despre acest raid care l-a vizat pe Abu Bakr al-Baghdadi, considerat responsabil de multiplele atentate sângeroase din întreaga lume.

Sunt în derulare teste pentru confirmarea morții

CNN a relatat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste, care şi-ar fi detonat vesta plină cu explozibili avută asupra sa pentru a se sinucide în momentul raidului.

Două surse irakiene de securitate au declarat duminică pentru Reuters că Irakul a fost informat de surse din Siria că Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis.

"Sursele noastre din Siria au confirmat pentru echipa de agenţi de informaţii irakieni însărcinată cu urmărirea lui al-Baghdadi că acesta a fost ucis alături de bodyguardul personal la Idlib după ce locul în care se ascundea a fost descoperit când a încercat să îşi scoată familia din Idlib spre graniţa cu Turcia", a spus una dintre surse.

Operațiune istorică 

Dacă operaţiunea militară americană a fost efectiv încoronată de succes, ar fi cea mai importantă împotriva unui înalt responsabil jihadist după moartea, la 2 mai 2011, a lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida ucis de forţele speciale americane în Pakistan.

OSDO a vorbit despre tiruri de elicoptere după miezului nopţii în provincia Idlib. Conform OSDO, atacul ar fi făcut cel puţin nouă morţi, între care două femei şi un copil. OSDO nu a putut preciza însă dacă şeful SI se afla în acest sector.

Tirurile a opt elicoptere au vizat după miezul nopţii o casă şi o maşină la marginea satului Barisha, o zonă unde se află 'grupuri apropiate de SI', a precizat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Fără a confirmat moartea lui al-Baghdadi, forţele kurde au transmis duminică dimineaţă la rândul lor un comunicat despre o operaţiune 'istorică', rezultat al unei cooperări "comune a serviciilor de informaţii" cu SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel