”Mafia” de la Filarmonică: directorul general concediază artiştii consacraţi pentru că au avut curajul să vorbească

Noua stagiune a Filarmoncii "George Enescu" trebuia să înceapă cu o grevă japoneză din partea angajaţilor, dar la presiunile directorului, Andrei Dimitriu, aceasta nu a mai avut loc. Angajaţii Filarmonicii îl acuză pe fostul director general că a instituit o adevărată dictatură la conducerea instituţiei, prin intermediul directorului artistic, Nicolae Licareţ, cu binecuvântarea actualului director general, Andrei Dimitriu. Răfuielile interne pun în pericol desfăşurarea stagiunii Filarmonicii, pentru că cei doi au concediat oamenii de valoare, iar în locul profesioniştilor vor fi aduşi colaboratori lipsiţi de experienţă.

Cătălin Opriţoiu, prin-flautistul Filarmonicii, susţine că tot scandalul a început în urmă cu doi ani. "Acum doi ani am avut curaj să ridicăm vocea şi să spunem că Mandeal nu are competenţe manageriale pentru a conduce o orchestră. Acum se plătesc poliţele", a spus acesta pentru DeCe News.

În urma acelui scandal de acum doi ani, Mandeal a fost nevoit să plece de la Filarmonică din cauza lipsei de competenţă managerială, el neavând nicio calificare pentru a manageria o orchestră.  Aceasta a fost însă doar o strategie, pentru că, ulterior cu ajutorul directorului Andrei Dimitriu au început răfuiala cu cei care au cerut debarcarea. Astfel, după doi ani, principalul flautist al orchestrei, a fost concediat şi pe lângă el şi alţi artişti. În locul acestora vor fi aduşi aduşi oameni lipsiţi de experienţă din Orchestra de tineret. În acest moment Filarmonica are un singur flautist cu experienţă, deşi schema orchestrei cere să aibă 5.

Gabriel Gheorge, liderul de sindicat al Filarmoncii, susţine că directorul general a recunoscut în faţa întregii orchestre că acest scnadaleste "o lecţie pedagogică pentru toată orchestra".

Proiectul final este ca toţi cei care au avut un cuvânt de spus în plecarea lui Mandeal să fie daţi afară, iar cei aflaţi în situaţie de pensionare să fie înlocuiţi cu tinerii din Orchestra de tineret, încă de acum.

Angajaţii Filarmonicii protestează printr-o scrisoare deschisă şi prin grevă japoneză

Situaţia de la Filarmonică a fost adusă la cunoştinţă mai multor instituţii ale statului , printre care şi Preşedinţiei, Ministerului Culturii sau Guvernului. În această scrisoare ei explică că directorul general, Andrei Dumitriu, a decis să concedieze 3 dintre artiştii principali: prim-flautistul, prim-oboistul şi o violonistă, din cauza activităţii didactice pe care aceştia o aveau."Cei trei au "marea vină" că sunt şi profsori în cadrul Universităţii de muzică din Bucureşti. Se pare că pentru domnul director această poziţie a artiştilor instrumentalişti şi profesori universitari este o problemă", se arată în scrisoarea deschisă .

Prim-flutistul, Cătălin Opriţoiu, a terminat Universitatea de Muzică din Bucureşti cu media 10, iar în Filarmonică a intrat cu media 9,38. Din punct de vedere profesional acesta era ireproşabil, singura lui problemă este faptul că a avut curajul să semnaleze neregulile din urmă cu doi ani.

Colegii de trupă ai celor 3 concediaţi au încercat să deschidă stagiunea la Ateneu cu un concert în care să facă grevă japoneză, dar au renunţat la idee în urma unor solicitării directorului Andrei Dimitriu.

Concedierea artiştilor din orchestră pune în pericol desfăşurarea stagiunii de la Ateneu. La nivel european o orchestră trebuie să aibă 120 de membrii, iar la Filarmonica "George Enescu" are în acest moment doar 80. Dacă va ajunge să numere mai puţin de 50 de artişti, aceasta va fi pusă în situaţia de a se desfiinţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel