Liderul Al-Qaida pe subcontinentul indian a fost ucis într-un raid, anunţă serviciile de securitate afgane

Liderul Al-Qaida pe subcontinentul indian, Asim Umar, a fost ucis într-un atac al forţelor afgane şi americane în sudul Afganistanului la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat marţi Direcţia Naţională de Securitate (NDS) din Afganistan, informează AFP.

"NDS poate confirma decesul lui Asim Umar, şeful Al-Qaida în Subcontinentul Indian (AQIS) într-un raid comun americano-afgan împotriva unei baze a talibanilor", potrivit unei postări pe Twitter a NDS.

Ministerul Apărării din Afganistan a anunţat la 23 septembrie desfăşurarea unui raid la Musa Qala (sud) împotriva unei "ascunzători folosite de talibani şi de terorişti străini care fac parte din Al-Qaida". Raidul a vizat "un grup terorist străin implicat în pregătirea de atacuri teroriste" şi a permis distrugerea unui depozit de echipament destinat acestor atacuri.

Autorităţile locale au afirmat că operaţiunea, care a inclus şi lovituri aeriene, a provocat şi pierderi în rândul civililor, ucigând femei şi copii care se duceau la o nuntă.

Potrivit NDS, raidul a ucis un cetăţean pakistanez şi "alţi şase membri ai AQIS", printre care unul denumit Raihan şi care era curierul şefului Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri.

Provincia Helmand, unde se află Musa Qala, este în mare parte sub controlul talibanilor. Lichidarea lui Asim Umar în această provincie arată apropierea persistentă dintre Al-Qaida şi talibani.

Aceştia din urmă duc de un an negocieri cu Statele Unite cu privire la retragerea trupelor americane. În schimb, ei s-ar angaja în special să nu autorizeze prezenţa de grupări teroriste pe teritoriul lor.

Proiectul de acord, suspendat de Donald Trump la sfârşitul lui septembrie după un atentat în care a fost ucis un soldat american, a fost vehement criticat de foşti diplomaţi americani, care pun la îndoială dorinţa talibanilor de a-şi onora angajamentele.

Talibanii au fost alungaţi de la putere în 2001, în urma atentatelor din 11 septembrie, de către forţele americane şi afgane după ce au refuzat să-l predea pe Osama bin Laden şi pe membrii organizaţiei sale, cu baza în Afganistan.

AQIS este ramura Al-Qaida care acoperă "leagănul istoric" din Afganistan şi Pakistan al acestei mişcări, precum şi India, Bangladesh şi Myanmar.

Asim Umar s-a aflat la conducerea AQIS din 2014, când succesorul lui Osama bin Landen, egipteanul Ayman al-Zawahiri, i-a dezvăluit existenţa. Asim Umar şi-ar fi avut baza în Pakistan şi s-ar fi născut în India, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel